VIDEO Majoretele care traversează viaţa în paşi de dans. Cu vârste între 60 şi 89 de ani, japonezele s-au întors la repetiţii

  • Trupa de majorete Japan Pom Pom este unică în ţară.
  • Dansatoarele au vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani.
  • Tami Shimada: „Dacă aveţi o pasiune, uitaţi de vârstă, uitaţi de oamenii care vă critică”.
782 afișări
Imaginea articolului VIDEO Majoretele care traversează viaţa în paşi de dans. Cu vârste între 60 şi 89 de ani, japonezele s-au întors la repetiţii

Vârsta înaintată nu înseamnă neapărat o viaţă mai puţin activă. O demonstrează majoretele din grupul Japan Pom Pom. Pe an ce trece, membrele trupei îşi conservă energia şi flexibilitatea şi pun în dansul lor toată pasiunea strânsă în aproape un secol de viaţă.

Cu vârste cuprinse între 60 şi 89 de ani, majoretele nu acceptă să fie numite „bunicuţe”. Se simt încă tinere şi sunt încrezătoare în mesajul pe care îl transmit în paşi de dans altor femei cu vârste mai înaintate.

„La început, nu am fost prea încântate că oamenii ne spuneau bunicuţele majorete”, a povestit pentru Reuters Fumie Takino (89 de ani), fondatoarea trupei Japan Pom Pom. Ea este o veterană pe ringul de dans, vârsta medie a colegelor sale fiind în jur de 72 de ani. 
 
Recent, trupa a reluat repetiţiile în aer liber, cu temperatura atent verificată, măştile pe poziţii şi costumele pregătite. Nici distanţarea socială nu a fost uitată.
 
Fondată cu 26 de ani în urmă, după modelul unei trupe de majorete de peste hotare, Japan Pom Pom are în prezent 17 membri activi. Nu oricine se poate alătura grupului - preselecţiile sunt cât se poate de riguroase.
 
Japonia e cunoscută pe plan mondial pentru longevitatea locuitorilor săi: aproape 30% din populaţia ţării asiatice are vârste de peste 65 de ani. Chiar şi aşa, majoretele atipice s-au confruntat cu destule obstacole şi priviri nedumerite, sau chiar răutăcioase.
 
„Am fost la un club pentru cetăţeni în vârstă şi chiar nu ne-au plăcut. Nu ne-au zâmbit nici măcar o dată ... Japoneze, purtând astfel de haine, la vârsta lor!”, Îşi aminteşte Takino, care crede că jumătate din cei pe care îi întâlneşte nu pot accepta stilul de viaţă al membrelor trupei.
 
Energia pozitivă şi setea de viaţă a fondatoarei le influenţează şi pe colege.
 
„Aşa cum ne spune lidera noastră mereu, încercaţi orice”, sfătuieşte Tami Shimada, în vârstă de 69 de ani. „Dacă aveţi o pasiune, uitaţi de vârstă, uitaţi de oamenii care vă critică dintr-un motiv sau altul ... Asta ne oferă un motiv să trăim."
 
Takino, care are trei nepoţi şi trei - în curând patru - strănepoţi, nu s-a dezis de la propriile îndemnuri. A încercat, de-a lungul vieţii, scufundări, parasailing, ukulele şi sky-diving. În prezent studiază spaniola, urmează un curs de dans pentru seniori şi face drumeţii. Tehnologia o atrage mai puţin, deşi se declară „obsedată” de jocul Solitaire.
 
Nu îi vine să creadă că va împlini în curând 90 de ani, deşi este reticentă cu privire la aniversarea cu numărul 100: „În ultimii trei sau patru ani am început să obosesc mult mai uşor. Apoi, faptul că am stat acasă din cauza pandemiei mi-a scăzut mult rezistenţa. Nu simt dureri la repetiţii, dar efectele se resimt în ziua următoare", mai povesteşte ea. „Uit de toate în timp ce dansez”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici