Manu Chao riscă să fie expulzat din Mexic, din motive politice

Autorităţile mexicane examinează posibilitatea expulzării din Mexic a cântăreţului franco-spaniol Manu Chao, reproşându-i acestuia anumite declaraţii ce pot fi considerate "un amestec în politica internă mexicană", potrivit ministrului de Interne din această ţară.

9 afișări
Imaginea articolului Manu Chao riscă să fie expulzat din Mexic, din motive politice

Manu Chao (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile mexicane "anchetează în acest moment să vadă ce s-a spus, în ce context, ce s-a întâmplat (...), dar nu au stabilit deocamdată dacă o anumită sancţiune va fi aplicată", a declarat ataşatul de presă al Ministerului de Interne din Mexic.

La puţin timp după această declaraţie, cântăreţul, care participa la Festivalul de Film de la Guadalajara, şi-a anulat, "din motive personale", concertul pe care trebuia să îl susţină, joi, după proiecţia documentarului "LT22 Radio La Colifata", pentru care a compus coloana sonoră.

Manu Chao a declarat, marţi, că intervenţia poliţiei mexicane, din 2006, în San Salvador Atenco, un cartier sărac de la periferia Ciudad de Mexico, a fost un act de "terorism de stat".

Pe 4 mai 2006, 2.000 de poliţişti din trupele speciale de intervenţie au atacat un sat mexican, pentru a elibera 11 agenţi de poliţie care fuseseră sechestraţi de către săteni, în urma unor lupte violente. Poliţia încercase, anterior, să îi expulzeze din localitate pe vânzătorii ambulanţi, cu forţa, iar situaţia a degenerat şi acţiunea poliţiei s-a transformat într-o bătaie generalizată, care s-a soldat cu două victime.

În timpul acestor incidente, peste 200 de persoane au fost arestate şi au fost denunţate numeroase brutalităţi comise de forţele de poliţie, inclusiv agresiuni sexuale.

Articolul 33 din Constituţia mexicană prevede că "străinii nu se pot amesteca în niciun fel în chestiunile politice ale ţării" şi că guvernul are "puterea exclusivă de a-i face pe aceştia să părăsească teritoriul naţional", imediat şi fără preaviz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici