Manuscrise rare de William Faulkner, Samuel Beckett şi Joseph Conrad, scoase la licitaţie

Manuscrise, cărţi poştale şi desene ale unor scriitori celebri din secolul al XX-lea, precum William Faulkner, Samuel Beckett şi Joseph Conrad, vor fi scoase la licitaţie marţi, la New York, şi în iulie, la Londra.

140 afișări
Imaginea articolului Manuscrise rare de William Faulkner, Samuel Beckett şi Joseph Conrad, scoase la licitaţie

Manuscrise rare de William Faulkner, Samuel Beckett şi Joseph Conrad, scoase la licitaţie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La New York, casa Sotheby's va propune marţi "cel mai important material de Faulkner oferit vreodată la licitaţie", care va include manuscrise, schiţe corectate, fotografii, desene şi cărţi personale. Vor fi propuse spre vânzare diploma sa universitară, medalia şi discursul său de acceptare a premiului Nobel pentru literatură în 1949, dar şi medalia Legiunea de Onoare.

Colecţia, din care anumite obiecte au fost expuse săptămâna trecută la Paris, este estimată la 2 milioane de dolari. Ea conţine cărţi poştale trimise de la Paris de William Faulkner (1897-1962), considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori americani din secolul al XX-lea, autor al unor romane celebre precum "Zgomotul şi furia" (1929), "Pe patul de moarte" (1930) şi "Absalom, Absalom!" (1936).

Reprezentanţii casei Sotheby's speră ca cele mai multe dintre obiectele din această colecţie să fie achiziţionate de o universitate americană. Mai multe universităţi şi-au manifestat deja interesul.

La aceeaşi licitaţie va fi propusă spre vânzare o ediţie princeps a romanului "Marele Gatsby", scris de americanul Francis Scott Fitzgerald, estimată între 100.000 de dolari şi 200.000 de dolari.

Cea de-a doua parte a acestei licitaţii va avea loc la Londra începând din 10 iulie, iar "vedetele" vor fi de această dată manuscrisul lui "Murphy", cartea de debut a scriitorului irlandez Samuel Beckett (1906-1989) şi manuscrisul pentru "Typhon", al scriitorului britanic de origine poloneză Joseph Conrad (1857-1924).

Aceste două manuscrise sunt în prezent expuse la New York, alături de colecţia Faulkner.

Potrivit casei Sotheby's, "Murphy" şi cele circa 800 de pagini ale sale reprezintă "cel mai important manuscris al unui roman complet al unui autor irlandez sau britanic modern scos la licitaţie în ultimii zeci de ani".

Acest original de Samuel Beckett, scriitor recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969, este estimat între 1,24 milioane de dolari şi 1,87 milioane de dolari.

La rândul său, "Typhon", considerat "ultimul mare manuscris aflat încă într-o colecţie privată", potrivit casei Sotheby's, este estimat între 467.000 de dolari şi 780.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici