Marcel Pavel, despre FINALA EUROVISION 2014: A devenit un circ ieftin. Partea artistică a dispărut

Marcel Pavel, care a participat la Eurovision în 2002, alături de Monica Anghel, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că Ovi şi Paula Seling s-au "prezentat impecabil" la ediţia din acest an, însă concursul cântecului european a devenit "un circ ieftin", iar partea artistică de creaţie a dispărut.

733 afișări
Imaginea articolului Marcel Pavel, despre FINALA EUROVISION 2014: A devenit un circ ieftin. Partea artistică a dispărut

Marcel Pavel, despre FINALA EUROVISION 2014: A devenit un circ ieftin. Partea artistică a dispărut (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

"Sunt uimit şi stau şi mă gândesc oare ce se vinde, oare

"Totuşi, aici intervine cumetria aceasta: eu îţi dau ţie, tu îmi dai mie. Nu-mi dai tu, nu-ţi dau nici eu. Mă refer la puncte. Şi mi se pare atât de meschin acest lucru şi dispare orice semn de valoare al activităţii artistice, un interpret nu mai are nicio speranţă", a declarat Marcel Pavel pentru MEDIAFAX.

"Jocul acesta - la semifinală, cel din Austria - sau cea din Austria - a primit ultimul acceptul, ca să fie mai tensionant şi să se dovedească până la urmă că îi vor oferi trofeul. S-ar putea să fie anticipat totul de către organizatori. Nici nu ştiu ce să zic. Sunt dezamăgit de cumetria aceasta", a completat cântăreţul.

Din punctul său de vedere, ar trebui să se formeze un juriu de specialitate.

"În fiecare ţară, (un juriu, n.r.) cu vârste diferite, de la 22 de ani până la 50 sau 60 de ani, oameni de muzică, şi compozitori tineri, şi în vârstă, şi aceia să noteze cu adevărat prestaţia celui de pe scenă şi creaţia lui. Aşa aş fi văzut. Nu aşa un calcul matematic, şi geografic, şi politic şi aşa mai departe", a mai spus Marcel Pavel.

"Acest concurs trebuie să fie un exemplu pentru noi toţi, pentru toată planeta, de prietenie, de schimb cultural. Trebuie să fie în folosul societăţii europene sau mondiale. Dar aici, lăsând la o parte partea artistică, priviţi şi partea politică, aţi văzut reacţiile faţă de Rusia. Deci, totul este politic şi era firesc să fie aşa pe undeva, dar, pe undeva, nu, că erau nişte participanţi care veneau să cânte acolo, să-şi prezinte creaţia. Din păcate, totul a devenit un circ ieftin, a dispărut partea artistică de creaţie", a precizat Marcel Pavel.

"Îmi pare rău pentru Ovi şi Paula Seling, pentru că ei au fost impecabili pe scenă, au cântat foarte bine", a adăugat artistul.

Piesa "Rise Like A Phoenix", interpretată de Conchita Wurst din Austria, a câştigat concursul cântecului european Eurovision 2014, desfăşurat la Copenhaga. Cu un total de 290 de puncte, Austria s-a detaşat clar de următoarele două clasate: Olanda, care a obţinut 238 de puncte, şi Suedia, cu 218 puncte.

România, reprezentată de Paula Seling şi Ovi, s-a clasat în prima jumătate a topului final, ocupând locul al 12-lea, cu 72 de puncte.

37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au concurat 26 de ţări: Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Islanda, Norvegia, România, Armenia, Muntenegru, Polonia, Grecia, Austria, Germania, Suedia, Franţa, Rusia, Italia, Slovenia, Finlanda, Spania, Elveţia, Ungaria, Malta, Danemarca, Olanda, San Marino şi Marea Britanie.

Ca şi la ediţiile precedente, cele mai multe dintre ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice.

În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii României, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află.

Rezultatele votului publicului din România au fost anunţate, ca şi în ultimii ani, de Sonia Argint Ionescu.

Finala Eurovision 2014 de la Copenhaga a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi tvrplus.ro.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: Abba, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Malmö. Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici