Medicii italieni spun că jurământul lui Hipocrat este depăşit

Figuri de marcă din medicina italiană vor să elimine tradiţia jurământului lui Hipocrat, care este "depăşit", unele pasaje interzicând avortul şi eutanasia, informează The Times.

49 afișări
Imaginea articolului Medicii italieni spun că jurământul lui Hipocrat este depăşit

Medicii italieni spun că jurământul lui Hipocrat este depăşit

Giorgio Iannetti, profesor chirurg la Universitatea din Roma, spune că jurământul, rostit de noii medici la absolvire, trebuie să fie abolit sau "modificat radical".

"Unele pasaje nu mai sunt relevante pentru timpurile noastre, iar medicii calificaţi ştiu dinainte că nu vor putea să le respecte", a declarat Iannetti la o conferinţă medicală la Roma.

Jurământul, scris de Hipocrat, părintele grec al medicinei, în secolul al 4-lea î.C., impune doctorilor să vindece bolnavii "după calităţile şi judecata lor" şi "să-i protejeze de rău şi nedreptate". Totuşi, un viitor medic mai trebuie să jure că "nu va oferi un medicament mortal cuiva care i-o cere şi nici nu îi va sugera acestuia (că medicamentul are acest efect, n.red.). În aceeaşi direcţie, nu va oferi unei femei un medicament abortiv".

Avortul a fost legalizat în Italia în 1978, o decizie confirmată printr-un referendum trei ani mai târziu, în ciuda opoziţiei Vaticanului. Eutanasia - contestată, de asemenea, de Biserică - a rămas o practică interzisă prin lege, dar unele cazuri recente în care au fost implicaţi bolnavi aflaţi în stadiu terminal au stârnit dezbateri: unii cred că Italia ar trebui să urmeze exemplul Olandei, Belgiei şi Elveţiei şi să o legalizeze.

Carlo Flamigni, profesor în obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Bologna, a declarat că a refuzat să depună jurământul lui Hipocrat când a absolvit, în 1958. Fernando Aiuti, profesor de imunologie la Universitatea din Roma, a declarat pentru Corriere della Sera că unii dintre studenţii săi i-au spus că nu sunt de acord cu jurământul şi că "au dreptate".

Giuseppe Remuzzi, profesor de neurologie la Universitatea din Bergamo, a amintit că revista britanică The Lancet a propus o alternativă pentru acest jurământ, în urmă cu cinci ani. Jurământul a fost modificat în mai multe şcoli de medicină din ţările vestice.

Totuşi, Luigi Frati, şeful catedrei de chirurgie de la Universitatea din Roma, este de părere că jurământul "aminteşte noilor medici de anumite concepte fundamentale... ei simt astfel că aparţin unei comunităţi ştiinţifice cu o lungă tradiţie". La rândul lui, Mauro Moroni, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Milano, a declarat că el a oferit studenţilor săi jurământul scris pe "pergament în greaca veche. Unele valori nu pot fi schimbate".

Hipocrat s-a născut pe insula grecească Cos, în anul 460 î.C., şi şi-a câştigat reputaţia de cel mai mare medic al timpului său. A fost unul dintre primii medici care a respins ideea potrivit căreia mânia divină sau a spiritelor ar putea afecta sănătatea. A fost unul dintre primii medici care a promovat curăţenia, exerciţiile fizice şi odihna ca metode de menţinere a sănătăţii. A fondat o şcoală de medicină la Cos şi a redactat jurământul care este rostit şi astăzi. Hipocrat a murit în 377 î.C.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici