MESAJ DIN TRECUT: Un porumbel folosit în Al Doilea Război Mondial şi-a îndeplinit misiunea după 70 de ani

Experţii britanici în codificarea mesajelor au lansat vineri un apel către public, încercând să decripteze un mesaj codificat descoperit la 70 de ani după ce a fost trimis, ce a fost găsit odată cu scheletul unui porumbel voiajor folosit drept curier în Al Doilea Război Mondial.

2386 afișări
Imaginea articolului MESAJ DIN TRECUT: Un porumbel folosit în Al Doilea Război Mondial şi-a îndeplinit misiunea după 70 de ani

MESAJ DIN TRECUT: Un porumbel folosit în Al Doilea Război Mondial şi-a îndeplinit misiunea după 70 de ani (Imagine: Shutterstock)

BBC anunţă că scheletul unui porumbel voiajor a fost descoperit în coşul unui case din comitatul britanic Surrey - cu ocazia unei operaţiuni de curăţare a şemineului -, având un tub roşu agăţat de unul dintre picioare. În interiorul tubului se afla rulată o bucată de hârtie cu antetul "Pigeon Service" ("Serviciul Porumbei"), care conţine 27 de grupuri de litere scrise de mână.

Experţii de la Government Communications Headquarters (CGHQ) - un centru ultrasecret britanic de ascultare şi de interceptare, care a făcut adevărate minuni în războiul secret contra naziştilor - s-au văzut nevoiţi să recunoască faptul că au eşuat în tentativa lor de descifrare a codului.

"Aceste mesaje folosite în cadrul unei misiuni secrete erau concepute pentru ca doar expeditorul şi destinatarul să poată să le descifreze", a declarat un istoric de la GCHQ, care a cerut să fie identificat doar prin prenumele său, Tony.

Aproximativ 250.000 de porumbei voiajori au fost folosiţi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai ales pentru a transmite informaţii între continentul ocupat şi Anglia.

Autorii acestui apel public speră ca unul dintre experţii în decriptare din acea epocă să fi supravieţuit până în zilele noastre şi să îi contacteze pentru a-i ajuta să descifreze mesajul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici