Metodă inedită de reciclare a cauciucurilor uzate: Cum se confecţionează sandalele care rezistă 1.600 de kilometri - FOTO

Membrii tribului Maasai au găsit o nouă întrebuinţare pentru miliardele de anvelope scoase din uz, în fiecare an. Iniţiativa, care a început în Kenya, s-a răspândit şi în India, Suedia ori Statele Unite, unde grupuri de întreprinzători transformă deşeurile în obiecte noi.

Urmărește
6658 afișări
Imaginea articolului Metodă inedită de reciclare a cauciucurilor uzate: Cum se confecţionează sandalele care rezistă 1.600 de kilometri - FOTO

Metodă inedită de reciclare a cauciucurilor uzate: Cum se confecţionează sandalele care rezistă 1.600 de kilometri (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Mai mult de 1.5 miliarde de cauciucuri ajung la gropile de gunoi, în fiecare an, relatează BBC. Anvelopelele uzate constituie unele dintre cele mai problematice deşeuri, în principal din cauza volumului mare de producţie şi a durabilităţii lor. Tocmai datorită acestor caracteristici însă, cauciucurile sunt printre cele mai atractive produse reciclabile, deşi în jur de jumătate dintre deşeuri sunt, pur şi simplu, arse ca şi combustibil în fabrici de ciment, hârtie ori centrale electrice. Cele care ajung să fie refolosite sunt, de obicei, utilizate la fabricarea asfaltului sau sunt transformate în anvelope noi.

Maasaii, un trib semi-nomad, care ocupă sudul Kenyei şi nordul Tanzaniei, a găsit, însă, o altă întrebuinţare pentru cauciucurile uzate. Membrii tribului folosesc deşeurile la confecţionarea de sandale, cunoscute ca thousand-milers - o mie de mile (n.r. aproximativ 1.600 de kilometri) - pentru rezistenţa de care dau dovadă. Ideea a fost preluată de mai mulţi întreprinzători şi până la apariţia firmelor specializate, ca Maasai Treads, soleRebels sau Akala Sandals, nu a fost decât un pas. Încălţămintea, care se vinde pe străzile din Nairobi cu preţuri ce variază între 2 şi 5 dolari americani, costă chiar şi de cinci ori mai mult, pe Internet.

La Detroit, în Statele Unite, pastorul Faith Fowler a preluat idea şi acum angajează zeci de persoane care se ocupă cu reciclarea anvelopelor şi transformarea lor în produse de încălţăminte. Detroit Threads colectează în jur de 35.000 de cauciucuri uzate, în fiecare an. În India, The Retyrement Plan converteşte deşeurile în mobilier pentru exterior, în timp ce suedezii de la Apokalyps Labotek transformă anvelopele în pardosele din cauciuc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici