Mocăniţa a circulat din nou pentru locuitorii din Ţara Moţilor

Mocăniţa, trenuleţul cu patru vagoane care rulează cu maximum 30 de kilometri pe oră, a circulat, sâmbătă, pe un traseu de 7 kilometri, între Brad şi Criscior, marcând astfel un secol de la înfiinţarea liniei înguste între cele două localităţi hunedorene.

11 afișări
Imaginea articolului Mocăniţa a circulat din nou pentru locuitorii din Ţara Moţilor

Mocăniţa a circulat din nou pentru locuitorii din Ţara Moţilor

Şuieratul micuţei locomotive s-a auzit din nou în Ţara Moţilor. La împlinirea unui secol de la înfiinţarea liniei înguste Brad-Criscior, mocăniţa a fost din nou pusă în funcţiune. Trenuleţul frumos împodobit i-a aşteptat, sâmbătă, pe hunedoreni în gara din Brad pentru o plimbare inedită, de şapte kilometri.

Mecanicul locomotivei, Cornel Corinda, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că trenuleţul moţilor a trecut şi dincolo de graniţele ţării.

"Am fost cu mocăniţa şi în ţară şi peste hotare, acolo unde există linie îngustă. În Cehia de exemplu, locomotiva a funcţionat numai pe bază de cărbuni din Polonia", a explicat mecanicul mocăniţei, care spune că meseria sa presupune foarte multă atenţie şi responsabilitate.

Potrivit acestuia, locomotiva funcţionează cu un amestec de cărbuni şi lemne, pentru a asigura o temperatura care să nu afecteze instalaţia.

Cei mai mulţi dintre hunedorenii care au călătorit, sâmbătă, cu mocăniţa s-au aflat pentru prima dată în acest trenuleţ. Dimensiunea redusă a trenuleţului şi mobilierul proporţional cu mărimea trenului i-au fascinat pe copii, care reprezintă publicul ţintă al acestui tip de divertisment.

Călătoria de sâmbătă a fost posibilă graţie unui cetăţean austriac, care a reabilitat mocăniţa şi care intenţionează să o transforme într-un simbol al moţilor.

Austriacul Georg Hocevar a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că intenţionează să introducă mocăniţa într-un circuit turistic emblematic pentru Ţara Moţilor.

Reprezentanţii autorităţilor judeţene recunosc că sufletul acestei acţiuni este cetăţeanul austriac.

"A fost nevoie ca un austriac să pună în valoare frumuseţile şi istoria locală. Deşi pare greu de crezut, nu a fost vorba de o problema financiară, ci strict de una legată de o sclipire. El a gândit mai mult ca noi, românii", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, care s-a aflat la cea de-a doua plimbare cu mocăniţa, prima având loc în urmă cu 40 de ani.

În trecut, mocăniţa era folosită pentru transportul cărbunelui în această zonă a ţării, iar pentru o perioadă a reprezentat mijlocul principal de transport pentru mineri către unitatea minieră de la Gura Barza.

În perioada sărbătorilor de iarnă, grupurile organizate pot face călătorii cu mocăniţa din Ţara Moţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici