Mona Lisa prinde viaţă într-o expoziţie high-tech la Beijing

Mona Lisa lui Leonardo da Vinci zâmbeşte şi chiar răspunde unor întrebări în dialectul mandarin, într-o expoziţie high-tech în care capodopere ale picturii mondiale sunt recreate în variantă interactivă.

300 afișări
Imaginea articolului Mona Lisa prinde viaţă într-o expoziţie high-tech la Beijing

Mona Lisa prinde viaţă într-o expoziţie high-tech la Beijing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul expoziţiei "World Classic Interactive Arts Exhibition", care va fi deschisă la Beijing săptămâna viitoare, vor fi prezentate 61 de replici în variantă high-tech ale unor cunoscute opere de artă.

Lucrările interactive au fost realizate de o galerie din Coreea de Sud, timp de doi ani.

"Ceea ce este cu adevărat special la această expoziţie este că sunt folosite în premieră o sumă de tehnologii - de la 3D la tehnici de recunoaştere a vocii, holograme", a declarat pentru Reuters organizatorul expoziţiei.

Ca şi în cazul picturii originale din muzeul Luvru din Paris, varianta digitală a lucrării "Mona Lisa" este atracţia expoziţiei. Putătoarea zâmbetului enigmatic poate, însă, în prezent să facă cu mâna celor care o privesc şi să răspundă chiar câtorva întrebări în dialectul mandarin.

O altă pictură celebră a lui Leonardo da Vinci "animată" în 3D este "Cina cea de taină", în versiunea high-tech a tabloului Iisus vorbind cu apostolii şi mişcându-se prin încăpere.

Expoziţia include şi o versiune multimedia cu replici în mărime naturală ale statuilor zeităţilor romane şi greceşti, care vorbesc despre virtuţile şi calităţile lor, în timp ce pozează publicului.

Scopul acestui demers a fost de a scoate arta din tiparele clasice, dar şi de a răspunde întrebărilor legate de ce poate ascunde zâmbetul Mona Lisei.

Portretul digital "Mona Lisa" este programat să facă mărturisiri şi să povestească despre cum a rămas însărcinată după ce a pierdut un copil, dar şi despre şansa şi nenorocul vieţii sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici