Mozart îi trimitea scrisori de dragoste "murdare" unei verişoare. Ce scria celebrul compozitor

O scrisoare "murdară" de dragoste expediată de Wolfgang Amadeus Mozart unei verişoare a fost publicată joi pe un blog specializat în postarea de documente inedite de arhivă.

5529 afișări
Imaginea articolului Mozart îi trimitea scrisori de dragoste "murdare" unei verişoare. Ce scria celebrul compozitor

Mozart îi trimitea scrisori de dragoste "murdare" unei verişoare. Ce scria celebrul compozitor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Scrisoarea expediată în noiembrie 1777 de Mozart, la vârsta de 21 de ani, verişoarei şi probabil iubitei sale Marianne, în vârstă de 19 de ani, a fost publicată pe blogul Letters Of Note, informează huffingtonpost.com.

Documentul scoate în evidenţă pasiunea tânărului compozitor pentru jocurile de cuvinte, dar şi pentru glumele cu tentă scatologică: "Acum îţi spun noapte bună, sper că vei face pe tine în pat cu toată energia".

"Dormi în pace şi încearcă să îţi săruţi propriul fund", spune Mozart într-o altă frază din aceeaşi scrisoare.

Într-un alt paragraf, compozitorul afirmă: "Fundul meu arde ca un foc! Ce mai înseamnă şi asta? - poate că bălegarul vrea să iasă? Da, da, bălegarule, te cunosc, te văd, te gust - şi - oare ce e asta? - chiar este posibil?".

Potrivit biografului Phillippe Sollers, Mozart ar fi moştenit gustul pentru acest tip de umor de la mama lui, Anna, care folosea frecvent astfel de glume şi de expresii în corespondenţa cu soţul ei Leopold.

Scrisoarea, tradusă din limba germană de Robert Spaethling, conţine şi expresia "spuni cuni fait". Sensul acestei expresii nu este cunoscut, dar apariţia ei frecventă în textul scrisorii i-a determinat pe istorici să lanseze un concurs pe site-ul Mozart Forum pentru a încerca să descifreze "codurile verbale" folosite de Mozart.

Letters of Note este un blog specializat în postarea unor pasaje fascinante provenind din documente de arhivă, completate cu imaginile scanate sau transcrieri ale textelor originale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici