Mungiu, pentru Entertainment Weekly:Faptul că "4,3,2" nu a fost nominalizat la Oscar ne-a adus faimă

Regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Entertainment Weekly că faptul că filmul pentru care a obţinut Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nu a fost nominalizat la Oscar, a adus, "în mod ciudat", mai multă faimă echipei acestui lungmetraj.

124 afișări
Imaginea articolului Mungiu, pentru Entertainment Weekly:Faptul că "4,3,2" nu a fost nominalizat la Oscar ne-a adus faimă

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Jurnaliştii publicaţiei americane Entertainment Weekly au vorbit cu regizorul Cristian Mungiu pe tema premiilor Oscar. Cel mai nou lungmetraj al cineastului, "După dealuri", este propunerea României la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" pentru gala Oscar 2013.

Referindu-se la faptul că lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" nu a primit o nominalizare la Oscar, după ce câştigase premiul Palme d'Or (în 2007) - ceea ce a indignat o mare parte din presa de specialitate -, Mungiu a vorbit şi despre lipsa de resurse pentru promovarea unui film românesc în Statele Unite ale Americii.

"Din această experienţă am aflat că filmul pe care îl facem poate fi apreciat de presă, de festivaluri, dar nu neapărat de membrii Academiei (americane, n.r.) care votează pentru cel mai bun lungmetraj într-o limbă străină. Acesta nu este un lucru bun sau rău. Este un fapt. Odată ce înţelegi asta, vei fi mult mai relaxat cu privire la rezultate", a declarat Mungiu.

"Deşi «După dealuri» a primit, la Cannes, premiul pentru cel mai bun scenariu, dar şi pentru cea mai bună interpretare feminină (Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, n.r.), producţia nu a fost tot atât de promovată în Statele Unite ale Americii cum au fost alte propuneri la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină - «Amour» şi «A Royal Affair»", scrie Entertainment Weekly.

"Este greu să faci filme care promovează ideea unei cinematografii diferite de cea din mainstream şi să iei un Oscar", a spus Mungiu. "Cred că este corect să acceptăm deciziile unei asemenea competiţii, cu condiţia ca filmul să fi fost văzut de votanţi. Ceea ce mă preocupă este faptul că România face propuneri la categoria «cel mai bun film într-o limbă străină», dar nu are niciodată bugetul sau abilitatea de a promova acel film într-o manieră profesionistă", a adăugat regizorul român.

Pentru Cristian Mungiu, o nominalizare la Oscar ar însemna mai multă promovare în cinematografele americane, mai scrie Entertainment Weekly. Acesta a mărturisit că a văzut puţine pelicule din lista de propuneri pentru Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

"Am fi mulţumiţi să vedem că membrii Academiei aleg să voteze pentru un stil mai greu de cinema, în locul divertismentului, indiferent din ce ţară ar veni acest cinema", a mai spus regizorul.

Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pentru filmul "După dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici