Muzicianul ceh Karel Gott, "vocea de aur din Praga", a murit la vârsta de 80 de ani

Muzicianul Karel Gott, unul dintre cel mai de succes cântăreţi cehi, supranumit "vocea de aur din Praga", a murit la vârsta de 80 de ani, din cauza unei leucemii, potrivit dw.com.

2456 afișări
Imaginea articolului Muzicianul ceh Karel Gott, "vocea de aur din Praga", a murit la vârsta de 80 de ani

Muzicianul ceh Karel Gott, "vocea de aur din Praga", a murit la vârsta de 80 de ani

Karel Gott, care a murit marţi, a lansat numeroase şlagăre care au devenit celebre nu numai în ţara natală, ci şi în fosta Uniune Sovietică şi în Germania.

Cel mai celebru dintre acestea este tema muzicală din serialul de animaţie germano-japonez "Maya the Bee", difuzat în anii 1970.

Pe parcursul unei cariere de şase decenii, Gott a lansat peste o sută de albume şi alte o sută de compilaţii şi a vândut aproximativ 100 de milioane de discuri la nivel mondial.

Născut în Pilsen, pe 14 iulie 1939, Gott s-a mutat la Praga la vârsta de şase ani. A lucrat ca electrician, dar apoi a devenit muzician profesionist.

Descris drept "Sinatra al Estului", Gott a reprezentat Austria la ediţia din 1968 a Eurovision Song Contest.

În anii 1970, Karel Gott ar fi avut o relaţie cu cântăreaţa Corina Chiriac. De altfel, în iulie, când acesta a împlinit 80 de ani, Corina Chiriac a scris un mesaj emoţionant pe contul ei de reţeaua de socializare online Facebook: "Pe fiecare dintre noi ne "marchează" în viaţă o epocă, o ţară sau o persoană. Unul dintre oraşele mele preferate este Praga, unul dintre felurile mele preferate de mâncare este "svíčková" (găsiţi reţeta pe net !) şi una dintre persoanele care m-a impresionat mult pentru profesionalismul, umorul şi eleganţa concertelor sale este artistul ceh Karel Gott". "Am «furat» multă meserie de la artişti mai buni ca mine în ceea ce priveşte ţinuta scenică şi relaţia cu publicul. Karel este primul artist pe care l-am auzit spunând "Bună seara, doamnelor şi domnilor, vă mulţumesc că aţi venit la concertul nostru" mai ales iarna, când la Praga era foarte frig în vremea aceea: minus 25 de grade! (...) Vei rămâne o inspiraţie de mare artist al spectacolului pentru generaţiile care vor veni", mai scria cântăreaţa.

Miercuri, preşedintele ceh Milos Zeman i-a adus un omagiu muzicianului: vestea morţii acestuia "este una foarte tristă pentru întreaga ţară. Karel Gott a fost un adevărat artist, care s-a dăruit altora".

Taguri:
karel gott,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici