Muzicianul şi poetul american Gil Scott-Heron, "părintele muzicii rap", a murit

Muzicianul şi poetul american Gil Scott-Heron, supranumit "părintele muzicii rap", a murit la vârsta de 62 de ani, vineri, într-un spital din New York.

84 afișări
Imaginea articolului Muzicianul şi poetul american Gil Scott-Heron, "părintele muzicii rap", a murit

Muzicianul şi poetul american Gil Scott-Heron, "părintele muzicii rap", a murit (Imagine: Wikipedia)

Cauza morţii sale nu este clară, dar se pare că muzicianul s-a îmbolnăvit la întoarcerea dintr-o călătorie în Europa, informează bbc.co.uk

Muzica lui Scott-Heron aparţine stilurilor soul, jazz, blues, acesta fiind şi un talentat poet. Operele sale din anii 1970 au influenţat masiv scena muzicii hip-hop şi rap din SUA. Lucrările sale aveau o pronunţată componentă politică, iar una dintre cele mai faimoase piese ale lui este "The Revolution Will Not Be Televised" (1970).

Născut la Chicago, în 1949, Scott-Heron a crescut în Tennessee, apoi s-a mutat la New York.

A colaborat foarte mult cu pianistul Brian Jackson, pe care l-a cunoscut la Lincoln University. Stilul pe care l-a dezvoltat alături de acesta - îmbinarea dintre percuţia minimalistă şi poezie - au făcut ca Scott-Heron să primească numele de "părintele muzicii rap". Atât poezia, cât şi muzica sa aveau printre teme dreptatea, drepturile civile şi militau împotriva societăţii consumeriste din anii 1970 şi '80, dar şi împotriva dezvoltării tehnologiei nucleare.

Printre hiturile sale se numără "Johannesburg" (1975), "Home Is Where the Hatred Is" (1971), "We Almost Lost Detroit" (1977), "Message to the Messengers" (1993).

Scott-Heron a mai scris în mod sincer şi despre propriile lupte, cu drogurile şi alcoolul. De altfel, el a petrecut un an şi jumătate în închisoare pentru posesie de droguri, fapt care l-a forţat să se confrunte cu realitatea dependenţei de care suferea.

A fost apreciat de numeroşi artişti dintr-o gamă largă de stiluri muzicale şi literare - rapperul Kanye West i-a adus, de altfel, un omagiu pe albumul său din 2010 ''My Beautiful Dark Twisted Fantasy".

După o lungă pauză de înregistrări, Scott-Heron a cunoscut din nou succesul, anul trecut, cu albumul "I'm New Here", care l-a readus în atenţia criticii şi l-a făcut popular în rândul publicului tânăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici