„Napoleon“, capodoperă a filmului mut, a fost restaurat după 90 de ani de la apariţie - VIDEO

Una din cele mai mari capodopere ale filmului mut „Napoleon“ a fost lansat pe DVD. „Napoleon“ regizat de Abel Gance, este prezentat în forma restaurată, scrie The Guardian.

517 afișări
Imaginea articolului  „Napoleon“, capodoperă a filmului mut, a fost restaurat după 90 de ani de la apariţie - VIDEO

Actorul Albert Dieudonné în Napoleon în pelicula din 1927

Pelicula a avut premiera în 1927. Acum la aproape 90 de ani, filmul a fost restaurat de către istoricul Kevin Brownlow. Fascinaţia lui Brownlow a început când a văzut câteva fragmaente din „Napoleon“ când era încă un elev. Restaurarea s-a făcut pe o perioadă de 50 de ani.

Pentru momentul producţiei, filmul a avut numeroase inovaţii tehnice precum: close-up-uri, scene filmate cu camera ţinută în mână, filmări la locaţie, scene filmate subacvatic, imagini caleidoscopice. De altfel, Gance a fost el însuşi cameraman la acestă peliculă.  Filmul a fost o influenţă importantă pentru Noul Val Francez. Conform obiceiului vremii, filmul a fost cenzurat, numeroase imagini pierdându-se definitiv.

Pelicula spune povestea lui Napoleon, începând de la anii lui de şcoală şi culminează cu căsătoria lui cu Josephine. Gance plănuia o serie de şase filme, fiecare detaliind o anumită etapă a vieţii împăratului.

Scenariul fimului a fost scris de Gance şi conţine numeroase scene ce au fost respinse în timpul primului montaj al filmului. Napoleon a fost jucat de Albert Dieudonné, iar Josephinne de actriţa Gina Manes. O parte din filmul a fost restaurat în 1981.

„Napoleon vu par Abel Gance“ este considerat un punct de cotitură în istoria cinematografiei şi o peliculă de neratat pentru cinefili.  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici