Nava "Endurance" a fost găsită sub gheaţa Antarcticii, după 100 de ani de la naufragiu

Epava navei "Endurance" a exploratorului polar Ernest Shackleton, care a fost strivită de gheaţa din Antarctica şi s-a scufundat la 3.000 de metri pe fundul oceanului în urmă cu peste un secol, a fost găsită, a anunţat miercuri o echipă care o căuta, conform Reuters.

9114 afișări
Imaginea articolului Nava "Endurance" a fost găsită sub gheaţa Antarcticii, după 100 de ani de la naufragiu

Nava "Endurance" a fost găsită sub gheaţa Antarcticii, după 100 de ani de la naufragiu

Velierul cu trei catarge s-a scufundat în noiembrie 1915, în timpul încercării eşuate a lui Shackleton de a face prima traversare terestră a Antarcticii.

Încercările anterioare de a localiza epava din lemn, lungă de 45 de metri, a cărei locaţie a fost înregistrată de căpitanul Frank Worsley, au eşuat din cauza condiţiilor ostile ale Mării Weddell, acoperită de gheaţă, sub care se află.

Cu toate acestea, misiunea Endurance22, organizată de Falklands Maritime Heritage Trust şi care a folosit vehicule subacvatice avansate numite Sabertooths, dotate cu camere şi scanere de înaltă definiţie, a localizat rămăşiţele navei.

Imaginile filmate au arătat nava într-o stare remarcabil de bună, cu numele clar vizibil la pupa.

"Suntem copleşiţi de norocul nostru...", a declarat Mensun Bound, directorul de explorare al expediţiei. "Aceasta este de departe cea mai frumoasă epavă din lemn pe care am văzut-o vreodată. Este în poziţie verticală, intactă şi într-o stare perfectă de conservare."

Expediţia - condusă de exploratorul polar britanic John Shears, care operează de pe spărgătorul de gheaţă sud-african Agulhas II şi care cercetează, de asemenea, impactul schimbărilor climatice - a găsit "Endurance" la şase km de poziţia înregistrată de Worsley.

În ciuda faptului că a rămas blocat pe gheaţă, echipajul de 28 de oameni de pe "Endurance" a reuşit să se întoarcă acasă în viaţă, iar povestea lor este considerată una dintre cele mai mari poveşti de supravieţuire din istoria omenirii.

Ei au traversat marea de gheaţă, hrănindu-se cu foci şi pinguini, înainte de a pleca în trei bărci de salvare şi de a ajunge pe insula nelocuită Elephant Island.

De acolo, Shackleton şi câţiva membri ai echipajului au vâslit aproximativ 1.300 km pe barca de salvare James Caird până în Georgia de Sud, unde au cerut ajutor.

Shackleton a reuşit să se întoarcă pentru a prelua restul echipajului de pe Insula Elefantului la doi ani după ce expediţia sa a plecat din Londra.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici