"Nota roşie" emisă pe numele lui Roman Polanski de Interpol este încă în vigoare

Cineastul franco-polonez Roman Polanski, eliberat luni, după ce autorităţile elveţiene au refuzat să îl extrădeze în SUA, continuă să se afle sub incidenţa unui aviz internaţional de urmărire pentru extrădare, numit "notă roşie", au declarat, marţi, surse din Interpol.

30 afișări
Imaginea articolului "Nota roşie" emisă pe numele lui Roman Polanski de Interpol este încă în vigoare

"Nota roşie" emisă pe numele lui Roman Polanski de Interpol este încă în vigoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este responsabilitatea Statelor Unite, care se află la originea emiterii acestei note, să ceară retragerea ei", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei de cooperare internaţională a forţelor de poliţie - Interpol, cu sediul general în oraşul Lyon (Franţa).

Interpol a precizat că nu a primit deocamdată nicio dispoziţie în acest sens.

Aceste "note roşii" sunt transmise de Interpol celor 188 de state membre pentru a cere arestarea şi extrădarea suspecţilor.

Elveţia a refuzat, luni, să îl extrădeze pe cineastul franco-polonez în Statele Unite ale Americii, aşa cum ceruse justiţia americană, care îl acuzase, în 1977, pe Roman Polanski de întreţinere de "relaţii sexuale ilegale" cu o minoră în vârstă de 13 ani.

Procuratura din SUA s-a declarat "dezamăgită" de acest refuz şi a anunţat că va continua să insiste pentru ca în acest caz să se facă dreptate.

Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez a fost plasat în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA, unde este cercetat într-un caz de pedofilie vechi de peste 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici