Noua modă selfie: Şi şobolanilor le place să îşi facă poze

Fotografiile de tip selfie au ajuns să fie realizate inclusiv de către animale, nu doar de oameni. Când doi şobolani au început să îşi facă singuri fotografii cu o cameră ataşată la cuşca lor, artistul Augustin Lignier a declarat că s-a simţit "super puternic".

575 afișări
Imaginea articolului Noua modă selfie: Şi şobolanilor le place să îşi facă poze

Sursa foto: Augustin Lignier via CNN

Ca parte a studiilor sale de absolvire în 2021, Lignier a cumpărat doi şobolani de la un magazin de animale din Franţa, unde locuieşte, şi le-a construit o cuşcă elaborată, a declarat într-un interviu pentru CNN. Folosind un mecanism care le dădea rozătoarelor zahăr ori de câte ori apăsau un buton, el i-a antrenat să se fotografieze şi, în acest proces, a produs o analiză despre noţiunile de plăcere, recompensă şi comportamentele de dependenţă induse de social media.

Experimentul, reuşit în doar o săptămână

Artistul a declarat că s-a inspirat din experimentele ştiinţifice, dezvoltate de Skinner în anii 1950, care antrenau animalele să îndeplinească sarcini complexe.

Augustin şi Arthur – cei doi şobolani, numiţi după autorul experimentului şi fratele său – începeau să îşi exploreze noul mediu, atingând la întâmplare butonul care le dădea zahăr. Aproximativ o săptămână mai târziu, cele două rozătoare au început să înţeleagă efectul pozitiv al apăsării butonului, asociindu-l cu atingerea zahărului.

Ulterior, Lignier le-a mutat într-o cuşcă normală - cu intenţia de a face animalele să uite de zahăr - înainte de a le muta înapoi în cuşca iniţială. Dar, de data aceasta, butonul nu mai elibera zahăr de fiecare dată când era apăsat.

Isprăvile lor au produs o serie de selfie-uri, dintre care unele păreau a fi fost făcute pe un fundal alb şi curat. Altele arătau, în mod amuzant, feţele rozătoarelor îndeaproape.

După câteva zile de selfie-uri, şobolanii de companie au plecat să locuiască cu mama lui Lignier în Arles, în sudul Franţei, până când au murit şi au fost îngropaţi în grădina ei din spate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici