O familie spoliată de nazişti va primi o despăgubire de 50 mil. de euro din partea guvernului german

Un tribunal din Berlin a decis joi că guvernul german trebuie să achite o despăgubire de 50 milioane de euro moştenitorilor unei familii evreieşti, proprietara unui lanţ de magazine care a fost confiscat de nazişti în 1938.

222 afișări
Imaginea articolului O familie spoliată de nazişti va primi o despăgubire de 50 mil. de euro din partea guvernului german

O familie spoliată de nazişti va primi o despăgubire de 50 mil. de euro din partea guvernului german (Imagine: Shutterstock)

Familia Schocken deţinea numeroase magazine, în principal în landul Saxonia, dar şi în oraşe din vestul Germaniei şi în Silezia (în prezent în Polonia), a precizat tribunalul berlinez într-un comunicat.

Tribunalul Administrativ din Berlin a considerat că Germania trebuie să achite o despăgubire de 30 de milioane de euro pentru exproprierea familiei Schocken, operată în cadrul politicii de "arienizare" dusă de nazişti, dar şi o dobândă de 20 milioane de euro.

În anii 1990, moştenitorii familiei Shocken au primit deja 30 milioane de mărci germane (aproximativ 15 milioane de euro) drept compensaţie pentru exproprierea unei clădiri construite de un arhitect renumit din Chemnitz (landul Saxonia), care a fost transformat de atunci în muzeu arheologic.

Statul german poate încă să fac apel la Tribunalul Administrativ Federal, cu sediul în Leipzig, precizează comunicatul tribunalului berlinez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici