O lucrare creată de inteligenţa artificială a câştigat un concurs important de fotografie. Artistul a refuzat premiul

  • Câştigătorul unui important premiu de fotografie a refuzat premiul după ce a dezvăluit că lucrarea sa era, de fapt, o creaţie a inteligenţei artificiale.
  • Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată "Pseudomnesia: The Electrician", a câştigat la categoria creaţie deschisă la ediţia de săptămâna trecută a Sony World Photography Award.
5794 afișări
Imaginea articolului O lucrare creată de inteligenţa artificială a câştigat un concurs important de fotografie. Artistul a refuzat premiul

Sursa foto: Twitter

El a declarat că a folosit imaginea pentru a testa competiţia şi pentru a crea o discuţie despre viitorul fotografiei.
 
Organizatorii premiului au declarat că Eldagsen i-a indus în eroare cu privire la gradul de inteligenţă artificială care ar fi fost implicat.
 
Într-o declaraţie împărtăşită pe site-ul său, Eldagsen a recunoscut că a fost o "maimuţă obraznică", mulţumind juriului pentru că "a selectat imaginea mea şi a făcut din acest concurs un moment istoric", întrebând în acelaşi timp dacă vreunul dintre ei "ştia sau bănuia că a fost generată de inteligenţa artificială".
 
„Imaginile AI şi fotografia nu ar trebui să concureze între ele pentru un premiu ca acesta", a continuat el. „Sunt entităţi diferite. IA nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul".
 
Imaginea în cauză prezenta un portret alb-negru a două femei din generaţii diferite.
 
Dar, după cum a subliniat Eldagsen în declaraţia sa: „Ceva în legătură cu acest lucru nu pare corect, nu-i aşa?". Acel ceva, bineînţeles, fiind faptul că nu este deloc o fotografie reală - ci o imagine produsă sintetic.
 
Utilizarea inteligenţei artificiale în toate domeniile, de la scrierea de cântece şi eseuri, până la maşini fără şofer, terapeuţi de chat şi dezvoltarea medicinei, a fost dezbătută pe larg în ultimele luni; acum, utilitatea acesteia în domeniul fotografiei a fost pusă în evidenţă, potrivit BBC.
 
Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Fotografiei a declarat că, în timpul discuţiilor cu artistul, înainte de a fi anunţat ca fiind câştigător, acesta a confirmat că lucrarea este o "co-creare" a imaginii sale cu ajutorul AI.
 
El a remarcat interesul său pentru "posibilităţile creative ale generatoarelor de inteligenţă artificială", au adăugat ei, în timp ce "a subliniat că imaginea se bazează în mare măsură pe bogăţia sa de cunoştinţe fotografice".
 
Categoria creativă a concursului deschis salută diverse abordări experimentale ale realizării de imagini, de la cianotipuri şi rayografii până la practici digitale de ultimă oră", au spus ei.
 
„Ca atare, în urma corespondenţei noastre cu Boris şi a garanţiilor pe care le-a oferit, am considerat că lucrarea sa îndeplineşte criteriile pentru această categorie şi am susţinut participarea sa. În plus, aşteptam cu nerăbdare să ne angajăm într-o discuţie mai aprofundată pe această temă şi am salutat dorinţa de dialog a lui Boris, pregătind întrebări pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri dedicată cu el pentru site-ul nostru”.
 
Aceştia au continuat: „Întrucât a decis acum să refuze premiul, am suspendat activităţile noastre cu el şi, în conformitate cu dorinţa sa, l-am eliminat din competiţie”.
 
Aceştia au declarat că recunosc "importanţa acestui subiect [IA] şi impactul său asupra creării de imagini în prezent", dar au subliniat că premiile "au fost întotdeauna şi vor continua să fie o platformă de promovare a excelenţei şi abilităţilor fotografilor şi artiştilor care lucrează în acest mediu".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici