O mostră de praf de pe Lună, colectată de Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11, va fi scoasă la licitaţie

  • Particule de praf de pe Lună, colectate de Neil Armstrong în 1969, în timpul misiunii Apollo 11, sunt scoase la licitaţie luna aceasta.
  • Bonhams, compania de licitaţii însărcinată cu vânzarea, a estimat că eşantionul valorează între 800.000 şi 1,2 milioane de dolari.
644 afișări
Imaginea articolului O mostră de praf de pe Lună, colectată de Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11, va fi scoasă la licitaţie

Sursa foto: Twitter

Este singura mostră cunoscută de praf lunar de pe Apollo 11 care poate fi vândută în mod legal, ceea ce face dificilă estimarea valorii sale de către casa de licitaţii, potrivit lui Adam Stackhouse, specialistul Bonhams.

Pentru a determina intervalul de preţ, Stackhouse s-a uitat la celelalte câteva mostre de praf lunar care au fost vândute, precum şi la semnificaţia evenimentului istoric din care provine.
 
„Cred că această estimare îi dă un sentiment de importanţă", a spus el, „dar este foarte greu de spus unde se va vinde".
 
Licitaţia va avea loc abia la jumătatea lunii aprilie, dar oamenii îşi exprimă deja interesul, potrivit lui Stackhouse.

Un trecut controversat

Această relicvă specială a misiunii Apollo 11 a creat tensiuni între proprietarul său şi NASA, potrivit CNN.
 
Armstrong a adus sacul cu praf lunar pe Pământ, dar NASA a pierdut sacul după ce l-a împrumutat unui muzeu. Aceasta a devenit parte a bunurilor confiscate atunci când directorul unui muzeu spaţial a fost condamnat pentru fraudă şi furt.
 
A sfârşit prin a fi scos la licitaţie de către US Marshalls Service către Nancy Lee Carlson, rezidentă din Illinois, în 2015, pentru 995 de dolari.
 
Ea a trimis geanta la NASA pentru a fi ajutată să identifice de unde provine, a declarat Stackhouse. Odată ce NASA şi-a dat seama de semnificaţia pungii, agenţia spaţială a refuzat să i-o returneze lui Carlson, a spus el.
 
Carlson caută acum să vândă cinci piese de metal cu praf lunar deasupra, care se află încă într-un container de la NASA, a declarat Stackhouse.
 
Compania de licitaţii a testat în mod independent materialul pentru a confirma că acesta provine într-adevăr de pe Lună, a precizat Stackhouse.
 
Bonhams vinde piesa de istorie spaţială în numele lui Carlson, dar aceasta nu i-a împărtăşit lui Stackhouse motivul pentru care este interesată să o ofere la licitaţie.
 
Oficialii de la NASA nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici