O specie de "ţestoasă uriaşă fantastică", considerată dispărută de 100 de ani, a fost găsită în viaţă

O specie rară din Galapagos, "ţestoasa gigantică fantastică", despre care s-a crezut multă vreme că a dispărut, a fost identificată oficial pentru prima dată în mai bine de un secol, în ceea ce oamenii de ştiinţă au numit o "mare realizare" pentru biodiversitatea în pericol a celebrelor insule.

9319 afișări
Imaginea articolului O specie de "ţestoasă uriaşă fantastică", considerată dispărută de 100 de ani, a fost găsită în viaţă

O specie de "ţestoasă uriaşă fantastică", considerată dispărută de 100 de ani, a fost găsită în viaţă

Animalul este primul Chelonoidis phantasticus văzut de când un exemplar mascul a fost descoperit de exploratorul Rollo Beck în timpul unei expediţii din 1906. Nou-venitul a fost numit Fernanda, după numele Insulei Fernandina, un vulcan activ, în mare parte neexplorat, din vestul arhipelagului Galápagos, pe care îl numeşte casă.
 
„Tot ceea ce ştiam despre această specie spunea că a dispărut", a declarat Stephen Gaughran, cercetător în domeniul ecologiei şi biologiei evoluţioniste la Universitatea Princeton şi unul dintre autorii principali ai studiului care a anunţat descoperirea, publicat joi în revista Communications Biology. „Aşadar, este un lucru important ca o specie pe care o credeam dispărută de o sută de ani să apară brusc aici".
 
Atunci când Fernanda a fost descoperită în 2019, hoinărind în interiorul unui tufiş de vegetaţie printre lavele solidificate ale insulei, aceasta le-a dat speranţe cercetătorilor că specia rară phantasticus nu a dispărut până la urmă, dar a fost nevoie de teste ADN pentru a le confirma speranţa, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii de la Princeton au secvenţiat genomul atât al ţestoasei din 1906, cât şi al celei din 2019, potrivindu-le ca fiind membre ale aceleiaşi specii de ţestoase uriaşe fantastice, semnificativ diferite din punct de vedere genetic de celelalte 13 specii de ţestoase care se găsesc în Galápagos.
 
Toate broaştele ţestoase gigantice din Galápagos sunt toate înscrise pe Lista Roşie a IUCN de la vulnerabil la periclitat în mod critic, iar o specie a dispărut deja.
 
Fernanda are probabil 50 de ani sau mai mult, dar este mai mică decât ţestoasa uriaşă tipică, probabil din cauza lipsei de vegetaţie de pe insula aridă şi vulcanică. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care savanţii s-au îndoit iniţial că Fernanda este o specie nativă de phantasticus, precum şi lipsa carapacei evazate şi a formei de şa a speciei.
 
De asemenea, zoologii au crezut iniţial că specimenul din 1906 trebuie să fi fost adusă pe insula Fernandina. Deşi broaştele ţestoase nu înoată, nu este neobişnuit ca acestea să plutească şi să fie transportate de pe o insulă pe alta în timpul unor fenomene meteorologice extreme sau prin intervenţia omului, a declarat Gaughran. „Părea o explicaţie mai probabilă faptul că o broască ţestoasă întâmplătoare a ajuns acolo de pe o altă insulă", a spus el.
 
Cu toate acestea, descoperirea sugerează că, indiferent cum a ajuns Fernanda pe insulă, s-ar putea să nu fi fost singură şi că ar fi putut exista populaţii de ţestoase pe insulă la un moment dat.
 
Aceste descoperiri sunt extrem de interesante atât din punct de vedere evoluţionist, cât şi din punct de vedere al conservării", a declarat Michael Russello, un cercetător în domeniul biodiversităţii de la Universitatea British Columbia, care nu a fost implicat în acest studiu. „Fernandina este o insulă dificil de traversat, dar această descoperire sugerează că un studiu cuprinzător ar putea fi justificat pentru a căuta alţi indivizi", deoarece acum există "o licărire de speranţă că specia ar putea supravieţui".
 
Descoperirea Fernandei are implicaţii mai profunde în ceea ce priveşte conservarea, potrivit lui Danielle Edwards, expert în broaşte ţestoase din Galápagos de la Universitatea California Merced, care nu a fost implicată în studiu. Există o dezbatere cu privire la faptul dacă aceste ţestoase din Galápagos sunt specii sau subspecii.
 
„Biologia este dezordonată, iar speciaţia este un continuum", a declarat Edwards. Aşadar, găsirea unei alte ţestoase asemănătoare din punct de vedere genetic cu Fernanda şi valorificarea la maximum a acestor noi metode de analiză ar fi crucială pentru a afla mai multe despre istoria misterioasă a acestor locuitori ai insulei, a spus ea.
 
Expediţii recente au găsit urmele altor două sau trei ţestoase care ar putea fi din aceeaşi specie, ceea ce, dacă se confirmă, ar putea stimula organizaţiile locale să ia în considerare un program de reproducere în captivitate şi de repatriere.
 
„Dacă o avem doar pe Fernanda, este emoţionant că am găsit-o. Dar dacă ea nu are o altă ţestoasă cu care să se înmulţească, atunci nu mai are unde să se ducă", a declarat Gaughran. „Dacă există cel puţin câteva dintre aceste ţestoase care mai trăiesc pe acea insulă, atunci se deschide posibilitatea de a încerca să reînviem cu adevărat specia”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici