O statuie din secolul al XII-lea, furată dintr-un templu indian, a fost găsită în SUA după 50 de ani

O statuie din secolul al XII-lea, care a fost furată în 1971 dintr-un templu din statul Tamil Nadu din sudul Indiei, a fost găsită în New York, potrivit poliţiei.

328 afișări
Imaginea articolului O statuie din secolul al XII-lea, furată dintr-un templu indian, a fost găsită în SUA după 50 de ani

Sursa foto: Twitter

Statuia din secolul al XII-lea o reprezintă pe zeiţa hindusă Parvati şi a fost găsit la casa de licitaţii Bonhams, au anunţat poliţiştii, potrivit BBC.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei a declarat că poliţiştii din Tamil Nadu au „pregătit documentele" pentru a duce statuia în India. Aceasta a fost dat dispărută pentru prima dată din templul Nadanapureshwarar Sivan în 1971.

Ancheta a început în 2019, după ce un administrator al templului a depus o plângere la poliţie. Ancheta a fost condusă de poliţiştii specializaţi din Tamil Nadu.

Statuia măsoară aproximativ 52 cm în înălţime şi este evaluată la 212.575 de dolari. Zeiţa este în picioare şi poartă o coroană de inele. Modelele din coroană se repetă în coliere, brăţări, brâu şi îmbrăcăminte, înfrumuseţând textura de bronz, se arată în descrierea poliţiei.

Poliţia a solicitat opinia unui expert pentru a compara o fotografie a statuii cu cea care se află la vânzare la casa de licitaţii Bonhams.

„Prin urmare, suntem îndreptăţiţi să revendicăm dreptul de proprietate asupra idolului, deoarece India este parte a Convenţiei UNESCO privind patrimoniul mondial din 1972", au declarat poliţiştii.

În ultimii ani, India şi-a amplificat eforturile de a recupera statuile şi alte artefacte furate din ţară. În februarie, prim-ministrul Narendra Modi a declarat că „peste 200 de idoli preţioşi" au fost aduşi cu succes înapoi în India din 2014.

În 2020, Marea Britanie a returnat guvernului indian trei sculpturi din bronz furate dintr-un templu din Tamil Nadu în urmă cu peste 40 de ani. Una dintre cele mai impresionante piese returnate în ultimii ani a fost un idol Nataraja din bronz, care îl înfăţişează pe zeul hindus Shiva. Statuia, care a fost evaluată la 5,1 milioane de dolari are peste 900 de ani şi a fost cumpărată de National Gallery of Australia în 2008.

Bonhams este o casă de licitaţii internaţională cu capital privat, care are sediul central la Londra. Reprezentanţii companiei nu au emis încă nicio declaraţie pe această temă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici