Oamenii de ştiinţă au creat cea mai albă vopsea din lume. Aceasta ar putea elimina nevoia de aer condiţionat

  • Vopseaua a ajuns acum în cartea Guinness World Records ca fiind cea mai albă realizată vreodată.
  • Ideea a fost de a face o vopsea care să respingă lumina soarelui departe de clădiri, dar mai ales de a reduce încălzirea globală.
  • Vopseaua reflectă 98,1% din radiaţia solară, emiţând în acelaşi timp căldură în infraroşu.
4576 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au creat cea mai albă vopsea din lume. Aceasta ar putea elimina nevoia de aer condiţionat

Sursa foto: Twitter

Cea mai albă vopsea din lume a fost creată într-un laborator de la Universitatea Purdue, o vopsea atât de albă încât ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiţionat, spun oamenii de ştiinţă, potrivit USAtoday.

Vopseaua a ajuns acum în cartea Guinness World Records ca fiind cea mai albă realizată vreodată. Scopul principal al cercetătorilor a fost reducerea încălzirii globale. „Când am început acest proiect în urmă cu aproximativ şapte ani, aveam în vedere economisirea energiei şi combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Xiulin Ruan, profesor de inginerie mecanică la Purdue, într-un comunicat.

Ideea a fost de a face o vopsea care să îndepărteze lumina soarelui departe clădiri, au spus cercetătorii. În plus, pe lângă faptul că vopsea este cu adevărat reflectorizantă, a devenit de asemenea cea mai albă, potrivit Universităţii Purdue.

Vopseaua reflectă 98,1% din radiaţia solară, emiţând în acelaşi timp căldură în infraroşu. Deoarece vopseaua absoarbe mai puţină căldură din soare decât emite, o suprafaţă acoperită cu această vopsea este răcită sub temperatura înconjurătoare fără a consuma energie.

Utilizarea acestei noi vopsele pentru a acoperi o suprafaţă a acoperişului de aproximativ 1.000 de metri pătraţi ar putea duce la o putere de răcire de 10 kilowaţi. „Este mai puternică decât aparatele de aer condiţionat utilizate în majoritatea caselor”, a spus Ruan.

Vopselele de pe piaţă concepute pentru a respinge căldura reflectă doar 80% până la 90% din lumina soarelui şi nu pot face suprafeţele mai reci decât împrejurimile lor.

Două caracteristici fac această vopsea ultra-albă: o concentraţie foarte mare de compus chimic numit sulfat de bariu - utilizat şi în hârtie foto şi produse cosmetice - şi diferite dimensiuni de particule de sulfat de bariu în vopsea, au spus oamenii de ştiinţă de la Purdue.
 
Cercetătorii de la Purdue s-au asociat cu o companie pentru a pune pe piaţă această vopsea ultra-albă, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici