Oficiali ai Muzeului de Antichităţi din Cairo, judecaţi pentru restaurarea nereuşită a măştii lui Tutankhamon - VIDEO

Opt oficiali ai Muzeului de Antichităţi Egiptene din Cairo vor fi judecaţi pentru rolul pe care l-au avut în timpul restaurării nereuşite a măştii funerare a lui Tutankhamon, conform Descoperă, care citează nytimes.com.

464 afișări
Imaginea articolului Oficiali ai Muzeului de Antichităţi din Cairo, judecaţi pentru restaurarea nereuşită a măştii lui Tutankhamon - VIDEO

Oficiali ai Muzeului de Antichităţi din Cairo, judecaţi pentru o restaurare nereuşită

Se pare că în timpul procesului de restaurare, specialiştii au distrus zona corespunzând bărbii faraonului.

Evenimentul s-a produs în 2014 şi a fost cu atât mai grav cu cât muncitorii au încercat să lipească obiectul pentru a-şi recăpăta forma iniţială.

Mai mult decât atât, "restaurarea" s-a făcut cu ajutorul unei răşini epoxidice, ce a lăsat urme vizibile în zonele unde a fost aplicată. Deşi, iniţial, exista temerea că daunele sunt ireversibile, o echipă de experţi germani au reuşit să îndepărteze răşina şi să restaureze masca din aur folosind ceară de albine, acelaşi adeziv pe care l-au folosit şi meşterii din Egiptul Antic.

Masca funerară a faraonului Tutankhamon a fost expusă din nou luna trecută, deşi încă prezintă urme ale îndepărtării lipiciului.

Într-o declaraţie dată zilele trecute, autorităţile egiptene au acuzat opt oficiali, inclusiv directorul şi şeful laboratorului de restaurare, care, între timp, şi-au dat demisia din posturile pe care le ocupau.

"În încercarea de a remedia daunele produse, muncitorii au folosit instrumente ascuţite, pentru a îndepărta urmele de lipici de pe mască. Astfel, ei au produs deteriorări, ale căror semne nu vor mai putea fi corectate", susţin reprezentanţii Tribunalului din Cairo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici