Oraşul fantomă: Povestea localităţii Kayaköy, complet abandonată - FOTO, VIDEO

O localitate din Turcia este cunoscută sub denumirea de ”oraşul fantomă”, după ce a fost complet abandonată la începutul anilor 1920.

6689 afișări
Imaginea articolului Oraşul fantomă: Povestea localităţii Kayaköy, complet abandonată - FOTO, VIDEO

Oraşul fantomă: Povestea localităţii Kayaköy, complet abandonată

Kayaköy, a cărui denumire originală este Livissi, este un orăşel de munte în Turcia unde vizitatorii pot găsi acum doar clădiri construite în stil grecesc, parţial dărâmate.

Aşezarea a fost probabil constuită pe locul oraşului antic Carmylessus, în secolul XVII. A fost reînnoit când localitatea apropiată Fethiye a fost devastată de un cutremur, în 1856, şi de un incendiu major, în 1885. Peste 20 de biserici şi capele au fost construite în Kayaköy, ruinele multora dintre ele putând fi vizitate astăzi. La sfârşitul războiului greco-turc (1920-1922), localitatea era deja complet abandonată.

În prezent Kayaköy este muzeu şi monument istoric. Cele aproximativ 500 de case şi biserici în ruine sunt protejate de Guvernul turc. Kayaköy a fost declarat de UNESCO sat al păcii şi prieteniei.

Oficialii turci vor să construiască spaţii pentru cazarea turiştilor şi să transforme astfel satul într-un ”brand internaţional”, după ce o tentativă anterioară de închiriere a acestuia nu a avut succes.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici