OSCAR 2018: Dilema #MeToo/ Cele mai dramatice momente din culise: Hollywood ar putea deveni simbol al decăderii

Cea de-a 90-a ediţie a galei Oscar, cel mai strălucitor eveniment al industriei cinematografice americane, are loc duminică seară, dar cele mai dramatice momente nu sunt cele de pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles, ci cele din culise, zguduite încă de scandalul abuzurilor sexuale.

2700 afișări
Imaginea articolului OSCAR 2018: Dilema #MeToo/ Cele mai dramatice momente din culise: Hollywood ar putea deveni simbol al decăderii

OSCAR 2018: Dilema #MeToo/ Cele mai dramatice momente din culise: Hollywood ar putea deveni simbol al decăderii

Peste 50 de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Potrivit Reuters, după ce l-a eliminat din rândul membrilor săi pe Harvey Weinstein, în octombrie 2017, Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) trebuie încă să ia măsuri împotriva altor personalităţi acuzate de comportament sexual nepotrivit. Printre aceşti membri se numără actorul Kevin Spacey, regizorul Roman Polanski şi actorul de comedie Bill Cosby.

Weinstein, care a negat vehement acuzaţiile de abuz sexual, este doar al doilea membru înlăturat de Academia de film americană, în istoria de 90 de ani a acesteia.

Eliminarea lui a făcut din academie, care are circa 8.000 de membri cu drept de vot la Oscar, "gardianul moral" în scandalul #MeToo, care a dus la concedierea multor figuri de la Hollywood.

"Academia a dorit întotdeauna să fie simbolul Hollywood-ului, al strălucirii, emoţiei, creativităţii. Dar acum se spun lucrurile acestea îngrozitoare despre Hollywood şi ar putea deveni şi simbolul decăderii", este de părere Tim Gray, de la publicaţia Variety.

"Este pentru ei o zonă nouă şi încă nu şi-au dat seama (cum să administreze situaţia, n.r.)", a mai spus Gray.

Academia de film a emis primul său cod de conduită în decembrie 2017 şi promite să se ocupe de acuzaţiile numeroase de abuz sexual aduse unor membri ai săi. Şeful executiv al Academiei de film americane, Dawn Hudson, a spus, însă, în ianuarie, într-un e-mail transmis membrilor săi, că acesta este "un proces provocator, care nu va fi rezolvat peste noapte".

În acelaşi document, Hudson specifica faptul că scopul academiei nu este acela de a fi organ de anchetă, ci mai degrabă de a se asigura că, atunci când este săvârşit un abuz, se vor aplica proceduri juste şi metodice.

Academia lucrează la un formular online pentru reclamaţii privind comportamente nepotrivite, de la cele sexuale la cele legate de gen, orientare sexuală, rasă, religie şi vârstă.

Potrivit noilor norme, reclamanţii trebuie să îşi demonstreze acuzaţiile, iar acuzatul are la dispoziţie zece zile pentru a oferi un răspuns, înainte ca un comitet al academiei să se ocupe de chestiune.

În mod tradiţional, angajatorii sunt cei care trebuie să monitorizeze astfel de comportamente, în acest caz, studiourile de producţie, televiziunile etc., spune Gray, care adaugă că acestea sunt chestiuni sensibile, ale căror limite nu se cunosc.

Dublu premiat cu Oscar, Kevin Spacey a fost acuzat de comportament sexual nepotrivit de peste 30 de bărbaţi. Şi-a cerut scuze primului care a făcut acuzaţiile, apoi s-a retras din viaţa publică.

Polanski a fost premiat cu Oscar în 2003, deşi autorităţile americane încă aşteaptă extrădarea acestuia, condamnat pentru un act sexual recunoscut de regizor, cu un minor, în 1977.

Iar Cosby este cercetat de autorităţile din Pennsylvania, fiind acuzat de abuz sexual de peste 60 de femei. Actorul neagă acuzaţiile.

Dave Karger, de la platforma online IMDB.com, spune că nu se aşteaptă ca academia să reacţioneze foarte rapid. "Cred că academia va acţiona judicios, cu grijă, deliberat. Îi văd să acţioneze pentru a elimina unii membri, dar acest lucru se va întâmpla după un proces pe mai multe etape", a mai spus acesta.

Cea de-a 90-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 4 martie, la Dolby Theatre (Hollywood & Highland Center) din Los Angeles, şi va fi difuzată live de postul de televiziune ABC.

Lungmetrajul "The Shape of Water" a obţinut 13 nominalizări la premiile Oscar, în timp ce "Dunkirk" a primit opt, iar "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" a primit şapte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici