Părul Mariei Antoaneta: De la o prinţesă austriacă la suverana Franţei

Una dintre cele mai cunoscute coafuri a fost, cu siguranţă, cea a soţiei regelui francez Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta. Conform cercetătorului american Desmond Hosford, modul în care suverana îşi aranja părul a fost un element esenţial în stabilirea identităţii sale franceze.

1609 afișări
Imaginea articolului Părul Mariei Antoaneta: De la o prinţesă austriacă la suverana Franţei

Părul Mariei Antoaneta: De la o prinţesă austriacă la suverana Franţei

Regina era cunoscută pentru coafurile sale extravagante. Una dintre cele mai cunoscute coafuri a fost, cu siguranţă, cea a soţiei regelui francez Ludovic al XVI-lea, Maria Antoaneta, relatează Descopera.ro.

Conform cercetătorului american Desmond Hosford, modul în care suverana îşi aranja părul a fost un element esenţial în stabilirea identităţii sale franceze şi, mai mult decât atât, a contat pentru stabilizarea rolului său de regină a Franţei.

Hosford susţine că totul a început în momentul în care Maria Antoaneta a început să se pregătească, pentru a deveni soţia lui Ludovic al XVI-lea. Originară din Austria, ea trebuia să devină o adevărată franţuzoaică, deoarece urma să dea naştere viitorilor moştenitori la tronul ţării care o adoptase.

Cu ajutorul unei frizer îndemânatic, Maria Antoaneta a trecut prin schimbări care aveau să îi modifice înfăţişarea de foarte multe ori. Gusturile suveranei în materie de coafuri erau de-a dreptul extravagante, dat fiind faptul că, la un moment dat, a cerut să i se modeleze părul sub forma unei nave, pentru a sărbători victoria obţinută de marinarii francezi în timpul unei bătălii.

Ulterior, regina şi-a pierdut interesul pentru coafurile neobişnuite, deşi franţuzoaicele începuseră să îi copieze stilul. După prima naştere, părul începuse să îi cadă, iar din acest motiv a decis că trebuie să îl tundă cât mai scurt. Noua înfăţişare a reginei a stârnit reacţii negative, mai ales pentru faptul că renunţase treptat la ţinutele sale extravagante. Francezii erau nemulţumiţi de faptul că noua imagine a suveranei simboliza decăderea economică şi culturală a naţiunii lor.

După ce a fost alungată de la Versailles, ea a continuat să ţină legătură cu frizerul ei, Léonard. Ceva neobişnuit s-a întâmplat, însă, după aceea: părul ei a albit practic peste noapte, cel mai probabil ca reacţie la stresul provocat de persecuţia la care era supusă.

La un moment dat, suverana a decis să îşi aranjeze singură părul, acela fiind ,,probabil singurul moment din viaţa sa când a reuşit să preia controlul total asupra înfăţişării sale", susţine Desmond Hosford. Această schimbare a fost foarte impotrantă îndeosebi după moartea Mariei Antoaneta, deoarece părul său i-a ajutat pe cercetători să afle cu exactitate locul în care fiul ei, regele Ludovic al XVII-lea, a murit.

Sursa: https://goo.gl/WoHe14

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici