A murit femeia ce a oferit cel mai faimos sărut din istorie: O fotografie şi sfârşitul Războiului - FOTO

Greta Zimmer Friedman, asistenta medicală ce se sărută cu un marinar în celebra fotografie a lui Alfred Eisenstaedt, care marchează simbolic sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit de pneumonie în Richmond, Virginia, la vârsta de 92 de ani.

2182 afișări
Imaginea articolului A murit femeia ce a oferit cel mai faimos sărut din istorie: O fotografie şi sfârşitul Războiului - FOTO

A murit femeia ce a oferit cel mai faimos sărut din istorie: O fotografie şi sfârşitul Războiului - FOTO

Sărutul pasional dintre un marinar şi o infirmieră în vârstă de 21 de ani a fost surprins într-o fotografie alb-negru devenită celebră ce a fost realizată de Alfred Eisenstaedt pe 14 august 1945, la New York. Imaginea e asociată cu încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fotografia a fost publicată îniţial în revista Life. Greta Friedman a destăinuit că nici măcar nu ştia de fotografie până în anii '60, când a văzut un album al fotografului Alfred Eisenstaedt.

Pe 11 septembrie protagonista sărutului, Greta Zimmer Friedman, a murit la vârsta de 92 de ani, a anunţat fiul ei, Joshua Friedman.

Identitatea marinarului şi a infirmierei din fotografia lui Alfred Eisenstaedt nu a fost cunoscută iniţial şi multe speculaţii s-au iscat, în ciuda faptului că celebra imagine a fost publicată pe coperta revistei Life.

De-a lungul timpului, mulţi bărbaţi au pretins că erau marinarul din acea fotografie realizată de Alfred Eisenstaedt. În anii '80 identitatea a fost dezvăluită: infiermiera era Greta Friedman, iar marinarul era americanul George Mendonsa.

Totuşi, în 2007, reprezentanţii grupului Time, proprietarul revistei Life, au anunţat că acel bărbat era cel mai probabil Glenn McDuffie, bazându-şi afirmaţia pe o analiză realizată de un expert în medicină legală angajat de poliţia americană. Glenn McDuffie a decedat în martie 2014, la vârsta de 86 de ani.

Deşi fotografia îi surprinde într-o tandră îmbrăţişare, cei doi nu se cunoşteau. Pretinsul Mendosa, care aparent, a rămas în istorie drept adevăratul marinar din fotografie, era în acel moment la o întâlnire cu viitoare sa soţie, care poate fi văzută, cu zâmpetul pe buze, în seria de fotografii.

"N-a fost tocmai un sărut", îşi amintea Greta Friedman într-un interviu pentru Veterans' History Project în 2005. "Sărbătoream. Nu era un moment romantic."

Fotografia este un simbol al bucuriei de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar recent, aşa cum susţine revista Time, clişeul este considerat "un document al unui asalt sexual în public."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici