Pas CRUCIAL în lupta contra SIDA: Un „pacient londonez” este al doilea om din lume considerat vindecat de virusul HIV

Medicii din Londra susţin că un bărbat tocmai a devenit al doilea caz cunoscut din lume în care o persoană a fost aparent vindecată de infecţia cu virusul HIV. Astfel, apar speranţe noi pentru un posibil tratament pentru SIDA, relatează Huffington Post.

9177 afișări
Imaginea articolului Pas CRUCIAL în lupta contra SIDA: Un „pacient londonez” este al doilea om din lume considerat vindecat de virusul HIV

Un bărbat din Londra este al doilea om din lume considerat vindecat de virusul HIV

Medicii afirmă că testele recente nu mai arată nicio urmă de infecţia anterioară a bărbatului. Punctul de cotitură s-a întâmplat în urmă cu trei ani, atunci când bărbatul a primit un transplant cu celule stem din măduvă osoasă de la un donator rezistent la virusul HIV.

Cazul oferă speranţă că cercetătorii vor descoperi în curând un tratament pentru SIDA. Cu toate acestea, medicii avertizează împotriva numirii rezultatului ca fiind un leac pentru virusul HIV, cel care duce la SIDA.

Ravindra Gupta, un biolog specializat în HIV, care a ajutat la tratamentul bărbatului, spune pentru Reuters că pacientul său este „în remisie” dar avertizează că „este prea devreme să spunem că acesta este vindecat complet”.

Bărbatul a ales să rămână anonim, cercetătorii referindu-se la el ca „pacientul londonez”. Titlul este similar cu primul caz cunoscut de vindecare a virusului HIV. Timothy Brown, un american, a fost numit „pacientul berlinez” atunci când a primit şi el un transplant cu măduvă osoasă pentru tratamentul leucemiei, în urmă cu 12 ani, în Germania. Se presupune că şi acel transplant ar fi fost unul de succes.

După cazul lui Brown, oamenii de ştiinţă au încercat timp de 12 ani să copie rezultatul cu alţi pacienţi cu virusul HIV. Pacientul din Londra, care are limfom Hodgkin este primul adult considerat vindecat de la cazul lui Brown.

Epidemia HIV încă persistă în Statele Unite, dar şi în restul lumii, cu aproape 39.000 de cazuri noi depistate în SUA, în 2017. În jur de 37 milioane de oameni din lume au momentan HIV, în timp ce virusul SIDA a dus la decesul la aproape 35 milioane de la începutul epidemiei în anii 1980.

Transplanturile cu măduvă osoasă constituie un tratement dur cu efecte secundare greu de suportat, dar The New York Times susţine că transplantul cu celule stem rezistente la HIV ar putea fi soluţia.

„Oamenii vor fi inspiritaţi de posibilitatea că un tratament nu este doar un vis”, afirmă medicul Annemarie Wensing, virolog la Universitatea Medicală din Utrecht pentru NYT. „Este posibil”, adaugă aceasta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici