Patriciu şi Ţiriac, în topul Forbes

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost inclus pentru prima dată în topul celor mai bogaţi 16 oameni din Europa de Est, realizat de revista Forbes, pe poziţia a zecea, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, plasându-se înaintea lui Ion Ţiriac, aflat pe locul 14, cu 1,2 miliarde dolari.

62 afișări
Imaginea articolului Patriciu şi Ţiriac, în topul Forbes

Omul de afaceri Dinu Patriciu (Imagine: Mediafax Foto)

Patriciu a fost inclus în clasament în urma vânzării participaţiei majoritare la grupul Rompetrol, către compania KazMunaiGas din Kazahstan.

Grupul Rompetrol a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel că valoarea participaţiei preluate de KazMunaiGas se ridică la 2,7 miliarde de dolari.

În acest an, 16 miliardari proveniţi din statele membre ale fostului Pact de Varşovia, precum şi din Ucraina, au fost incluşi în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cei mai mulţi de când cinci astfel de persoane au intrat pentru prima oară în componenţa clasamentului, în 2005.

Cei mai mulţi miliardari est-europeni din clasament, respectiv şapte, provin din Ucraina, iar alţi şase din Polonia.

Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul este condus de Petr Kellner, din Cehia, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari.

Kellner, singurul om de afaceri ceh inclus în clasamentul Forbes, este urmat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, cu o avere de 7,3 miliarde de dolari, care deţine Metinvest, principala companie metalurgică locală.

Atât Ahmetov, cât şi fostul său partener la Kryvorizhstal, Victor Pinchuk, plasat pe poziţia a treia, cu o avere estimată la cinci miliarde de dolari, încearcă să-şi listeze companiile la Londra.

Ei sunt urmaţi de ucraineanul Kostiantin Zevago, cu o avere evaluată la 3,4 miliarde de dolari, obţinută, parţial, în urma listării la bursa din Londra a companiei miniere Ferrexpo.

Cinci din cei şase miliardari din Polonia incluşi în clasament au companiile listate la Bursa din Varşovia.

Cel mai bogat om de afaceri din Polonia, Leszek Czarnecki, cu 2,6 miliarde de dolari, şi-a construit averea prin investiţii în sectorul bancar, al asigurărilor şi cel imobiliar.

Un alt om de afaceri polonez, Michal Solowow, cu o avere estimată la 1,9 miliarde de dolari, a investit în domenii diverse precum ceramică, construcţii şi industria chimică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici