Planete similare cu Pământul, frecvente în galaxia noastră

Planete de tip terestru, care au condiţii potrivite pentru dezvoltarea vieţii, sunt mai comune în galaxia noastră decât s-a crezut până recent, potrivit unui studiu realizat în SUA, prezentat la conferinţa anuală a Asociaţiei americane pentru promovarea ştiinţei de la Boston.

28 afișări
Imaginea articolului Planete similare cu Pământul, frecvente în galaxia noastră

Planete similare cu Pământul, frecvente în galaxia noastră

Astronomul Michael Meyer, de la Universitatea din Arizona (sud-vest), care a colectat date cu ajutorul telescopului spaţial Spitzer al NASA, a stabilit că cel puţin 20% şi, poate, până la 60% dintre stelele comparabile cu Soarele nostru permit formarea unor planete de tip terestru, similare Pământului.

"Am studiat evoluţia gazelor şi a prafului din jurul unor stele similare cu Soarele nostru, din diferite perioade, şi am comparat rezultatele cu ceea ce era similar sistemului nostru solar - care datează de aproximativ 4,6 miliarde de ani -, în primele stadii ale evoluţiei acestuia", a explicat astronomul.

În timpul cercetărilor, Michael Meyer şi echipa sa de cercetători au studiat şase grupuri de stele cu mase comparabile celei a Soarelui, clasate în funcţie de vârstă, de la trei milioane la trei miliarde de ani.

De altfel, potrivit acestui studiu, planetele similare cu Pământul ar fi mai numeroase decât cele gazoase în Calea Lactee.

"La prima vedere, frecvenţa formării planetelor de tip terestru este mai ridicată decât frecvenţa estimată a formării planetelor gazoase, precum Jupiter", a explicat astronomul în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că "este un rezultat uimitor".

"Însă rezultatele studiului au nevoie de confirmări suplimentare", a mai spus Meyer, care a adăugat că există mai multe moduri de a interpreta aceste date.

Astronomul Debra Fisher, de la Universitatea din San Francisco, California, a amintit că în ultimii 12 ani au fost descoperite în afara sistemului nostru solar peste 250 de planete "şi surprinzător este faptul că acestea sunt foarte diverse". "Mai ştim şi că un element de bază al vieţii, cel pe care îl cunoaştem noi, carbonul, este la fel de comun în univers ca şi molecula de apă", a adăugat aceasta.

Alan Stern, specialist în planete din cadrul NASA, a declarat "că se aşteaptă" - fără a merge în alt sistem solar - să fie descoperite planete de tip terestru, poate mai mari, în centura Kuiper".

Centura Kuiper este o "suburbie" a sistemului nostru solar, formată din asteroizi şi alte obiecte respinse în momentul fărmării acestuia. Centura Kuiper va fi explorată de sonda New Horizons, lansată spre Pluto în 2006, începând cu 2015.

În ceea ce priveşte frecvenţa planetelor de tip terestru în galaxia noastră, Michael Meyer a mai subliniat că "adevăratul test al rezultatului observaţiilor sale va veni odată cu lansarea misiunii Kepler a NASA". Sonda va fi lansată în februarie 2009 şi va avea ca scop cercetarea planetelor din afara sistemului nostru solar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici