Poluarea cu oxid de fier a făcut ca râurile din Ohio să devină portocalii. Cum a fost transformată apa în vopsea

  • Ohio este un paradis pentru iubitorii de activităţi în aer liber.
  • Cu toate acestea, nenumărate râuri au devenit portocalii, colorate de poluarea cu oxid de fier care s-a infiltrat în ele din minele de cărbune abandonate.
338 afișări
Imaginea articolului Poluarea cu oxid de fier a făcut ca râurile din Ohio să devină portocalii. Cum a fost transformată apa în vopsea

Sursa foto: Twitter

Aceste cursuri de apă sunt contaminate cu un nămol toxic cunoscut sub numele de drenaj minier acid (AMD), revărsarea apelor reziduale foarte acide din minele subterane, create atunci când apa intră în contact cu rocile miniere expuse.
 
ONU a descris AMD ca fiind una dintre cele mai grave consecinţe pe termen lung ale mineritului asupra mediului şi afectează regiunile miniere de cărbune din întreaga lume, din Africa de Sud până în Marea Britanie. Poluarea poate fi atât de toxică pentru peşti şi alte creaturi, încât unele cursuri de apă sunt lipsite de viaţă acvatică, potrivit CNN.
 
Râurile pot fi curăţate prin neutralizarea acidităţii AMD, dar este un proces costisitor. Însă doi profesori de la Universitatea din Ohio au găsit o modalitate de a finanţa curăţarea râurilor poluate prin extragerea oxidului de fier, o substanţă folosită în mod obişnuit pentru fabricarea pigmenţilor, şi transformarea acestuia în vopsea de calitate artistică.
 
Cărbunele a fost cândva o parte importantă a economiei din Ohio, iar statul a produs aproximativ 2,35 miliarde de tone din minele sale subterane între 1800 şi 2010. Dar înainte de 1977, când SUA a introdus Legea privind controlul şi recuperarea minelor de suprafaţă, minele care nu mai erau necesare erau adesea pur şi simplu abandonate.
 
Ca urmare, multe dintre mine au devenit poluatoare, AMD afectând 1.300 de mile de cursuri de apă din Ohio, potrivit Departamentului de Resurse Naturale din Ohio.

Cum s-a trasnformat apa poluată în vopsea

Guy Riefler, inginer de mediu şi profesor la Universitatea din Ohio, a lucrat pentru a rezolva această problemă în ultimii 15 ani.
Este o pacoste, o privelişte şi o ruşine într-adevăr pentru populaţie. Şi pentru că este o zonă săracă, nu primeşte atenţia pe care o merită", explică Riefler.
 
Riefler a ajuns la ideea de a extrage oxidul de fier din apa poluată şi de a-l transforma în pigmenţi coloraţi, care ar putea fi vânduţi pentru a finanţa în continuare curăţarea AMD. Dar nu ştia suficient de multe despre vopsele pentru a determina ce le făcea de bună calitate.
 
În mod întâmplător, în urmă cu un deceniu, profesorul de artă John Sabraw, de la Universitatea Ohio, a făcut un tur al facultăţii la siturile de evacuare a minei acide şi a experimentat să facă vopsea dintr-un borcan cu apă poluată din râu, fără prea mult succes.
 
Cei doi au început să lucreze împreună pentru a transforma oxidul de fier extras în vopsea de calitate artistică. Colaborarea lor a ajutat la transformarea ideii de la "un mic proiect ştiinţific interesant" în ceva mai mare, deoarece Riefler a dezvoltat un proces la scară mică pentru a neutraliza aciditatea cursurilor de apă contaminate şi a extrage particulele de oxid de fier, despre care spune că este principalul poluant metalic din infiltraţiile acide din Ohio.
 
n 2018, alături de organizaţia non-profit locală Rural Action, au încheiat un parteneriat cu compania de vopsele Gamblin pentru a crea o serie limitată de 500 de vopsele de ulei. Acestea au fost oferite ca recompensă pentru susţinătorii campaniei Kickstarter care a finanţat instalaţia lor pilot la scară de cercetare. Denumit setul "Reclaimed Earth Colors", vopselele au fost populare în rândul artiştilor, spune Sabraw, permiţându-le acestora să încorporeze un aspect ecologic în lucrările lor.
 
Prin intermediul întreprinderii lor sociale numite True Pigments, aceştia îşi pun acum la încercare modelul de curăţare prin construirea primei lor instalaţii de tratare la scară largă, care urmează să fie operaţională în 2024. Aceasta va fi amplasată la punctul de descărcare Truetown, în bazinul hidrografic Sunday Creek, un sit din sud-estul statului Ohio puternic afectat de AMD, potrivit lui Riefler.
 
Odată ce instalaţia de tratare va fi operaţională, True Pigments îşi propune să extragă aproximativ 2 milioane de kilograme de oxid de fier pe an şi să cureţe şapte mile de curs de apă, începând de la Sunday Creek până la deschiderea râului Hocking, potrivit lui MacIver. 
 
Un proiect anterior de remediere a AMD al Rural Action, care a neutralizat aciditatea apei pârâului de pe ramura de vest a Sunday Creek, a văzut 17 specii de peşti indigeni revenind după doi ani, potrivit ONG-ului. True Pigments este încrezător că instalaţia sa va duce la un rezultat similar în bazinul hidrografic Sunday Creek.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici