Premiile Nobel 2007 vor fi decernate în perioada 8 - 15 octombrie

Cele şase premii Nobel pe anul 2007 vor fi decernate la Stockholm şi la Oslo în perioada 8 - 15 octombrie, a anunţat, vineri, Fundaţia Nobel, printre posibilii laureaţi ai anului numărându-se fostul vicepreşedinte american Al Gore şi preşedintele bolivian Evo Morales, transmite AFP.

1 afișare

Primul premiu acordat va fi cel pentru medicină sau psihologie, pe 8 octombrie, urmat de cel pentru fizică, pe 9 octombrie, cel pentru chimie, pe 10 octombrie, cel pentru economie, pe 15 octombrie, şi cel pentru pace, cel mai celebru, pe data de 12 octombrie, se arată în comunicatul Fundaţiei Nobel.

Conform tradiţiei, Academia suedeză va decide ulterior data la care se va decerna premiul Nobel pentru literatură. Acest premiu este de obicei anunţat într-o zi de joi, cele două date posibile fiind 11 şi 18 octombrie.

181 de persoane şi organizaţii au fost propuse pentru premiul Nobel pentru pace pe 2007.

Cei cinci membri ai comitetului Nobel nu dezvăluie niciodată numele care sunt propuse. Totuşi, persoanele în măsură să propună laureaţi, parlamentari şi miniştri din lumea întreagă, membri ai unor diverse instanţe internaţionale, profesori de universitate şi laureaţi precedenţi, pot să-şi dezvăluie preferinţele.

Astfel, anul acesta au fost propuşi pentru premiul Nobel pentru pace Al Gore, Sheila Watt-Cloutier, o inuită din Canada care militează pentru protejarea Arcticii, Mahathir Mohamad, fost prim ministru al Malaysiei, care a ajutat Bosnia după războiul civil, şi preşedintele bolivian Evo Morales.

Premiile, fiecare în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,06 milioane de euro), vor fi anunţate la Stockholm, în afara celui pentru pace, care va fi anunţat la Oslo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici