Premiul Nobel pentru Pace ar putea reveni unui militant pentru protecţia mediului

Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi acordat în 2007 unui militant pentru protecţia mediului, cum ar fi fostul vicepreşedinte al Statelor Unite Al Gore sau activistei inuite Sheila Watt-Cloutier, potrivit specialiştilor, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Premiul Nobel pentru Pace ar putea reveni unui militant pentru protecţia mediului

Premiul Nobel pentru Pace ar putea reveni unui militant pentru protecţia mediului

Câştigătorul premiului în valoare de 1,5 milioane de dolari, poate cea mai importantă distincţie din lume, va fi desemnat la Oslo la 12 octombrie, din 181 de cadidaţi.

"Există şanse destul de mari ca premiul să fie acordat unei persoane care luptă pentru a opri dramaticele schimbări climatice cu care se confruntă omenirea", a declarat Boerge Brende, fost ministru al mediului în Norvegia. El a subliniat că forul decizional al ONU, Consiliul de Securitate, a avut în aprilie prima dezbatere pe tema posibilei multiplicări a conflictelor internaţionale ca urmare a schimbărilor climatice ca seceta, valurile de căldură sau creştrea nivelului apelor.

"Avem foarte mulţi candidaţi demni de acest premiu şi ne apropiem de luarea unei decizii", a declarat Geir Lundestad, director al Institului norvegian Nobel unde se reunesc cei cinci membri ai comitetului.

Brende şi un alt parlamentar norvegian l-au nominalizat pe Gore pentru filmul distins cu premiul Oscar pe tema schimbărilor climatice "Un adevăr incomod" şi pe Watt-Cloutier, care a evidenţiat pericolul cu care se confruntă culturile indigene în contextul sporirii ritmului de topire a gheţii arctice.

Alţii au sugerat că printre candidaţi se află membri ai comitetului ONU pentru Climă şi chiar preşedintele acestuia, Rajendra Pachauri.

Dar toţi au parte şi de contestaţii. "Dacă în 2004 premiul pentru Pace a fost acordat unui militant pentru protecţia mediului, acest lucru nu se poate repeta şi anul acesta", a spus Shirin Ebadi, militantă iraniană pentru drepturile omului şi laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2003.

Cu toate acestea comitetul Nobel caută cel mai adesea să acorde distincţia în funcţie de problemele actuale ale omenirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici