Preţ record, plătit pentru un safir la o licitaţie

Un safir Kaşmir a stabilit un record mondial la o licitaţie organizată joi în Geneva, fiind achiziţionat pentru 3,5 milioane de dolari, chiar dacă jumătate din bijuteriile scoase la licitaţie au rămas nevândute din cauza crizei financiare, potrivit casei de licitaţii Christie's.

2475 afișări
Imaginea articolului Preţ record, plătit pentru un safir la o licitaţie

Preţ record, plătit pentru un safir la o licitaţie (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Bijuteriile scoase la vânzare de Christie's au strâns, în urma licitaţiei, suma de 22,5 milioane de dolari, la doar o zi după ce casa de licitaţii concurentă Sotheby's vânduse pietre preţioase în valoare de 14,85 milioane de dolari.

Doar 49,71% din cele 342 de obiecte licitate de casa Christie's şi-au găsit cumpărători, deşi multe dintre preţurile de achiziţie au fost diminuate chiar înaintea începerii licitaţiei, în reacţie la rezultatele slabe înregistrate de rivalii de la Sotheby's cu o zi mai devreme.

Safirul Kaşmir, tăiat în formă rectangulară, are 42,28 de carate şi a fost descris de casa Christie's ca o "catifea albastră", datorită culorii şi purităţii lui deosebite. Preţul de achiziţie estimat iniţial era cuprins între 2,9 şi 3,8 milioane de dolari.

"Este cel mai scump safir vândut vreodată la o licitaţie. El a fost vândut într-o perioadă în care piaţa este puţin cam fluctuantă", a declarat Francois Curiel, directorul departamentului internaţional de bijuterii al casei Christie's.

Precedentul record mondial fusese stabilit în aprilie 2007, când un safir Kaşmir de 22,66 de carate, tăiat tot în formă rectangulară şi tranzacţionat de aceeaşi casă Christie's, a fost vândut pentru o sumă care a trecut cu puţin de trei milioane de dolari. Acel safir deţine în continuare recordul mondial în privinţa valorii unui singur carat, având o valoare de 135.000 de dolari / carat, comparativ cu suma de 80.000 de dolari / carat obţinută în cazul safirului tranzacţionat joi.

Pe de altă parte, tot în cadrul licitaţiei de joi, un diamant de 22,90 de carate, tăiat în formă rectangulară şi şlefuit de Van Cleef & Arpels, a fost vândut pentru suma de 2,04 milioane de dolari.

Tendinţa de pe piaţa bijuteriilor este dată de diamante, care, în opinia brokerilor şi a bijutierilor, după ce au atins un vârf al încasărilor la începutul anului, au revenit în prezent la niveluri mai rezonabile. Diamantele sunt considerate un adevărat barometru pentru situaţia financiară a persoanelor care le deţin.

"Oamenii vor să cumpere rarităţi. Ei vor diamante şi pietre preţioase în culori deosebite, deoarece acestea sunt greu de înlocuit", a declarat Rahul Kadakia, şeful departamentului de bijuterii al casei Christie's pentru America de Nord.

Tot în cadrul licitaţiei de joi, perlele naturale şi bijuteriile Cartier au obţinut preţuri foarte bune, unele dintre loturi mărindu-şi preţul estimat de achiziţie chiar şi de patru ori, potrivit declaraţiilor lui Kadakia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici