Primele urme de dinozauri din Peninsula Arabică

Cercetătorii au descoperit urmele a 11 sauropode cu gâtul lung în zona în care astăzi se află Republica Yemen, acestea fiind primele atestări ale respectivei specii în Peninsula Arabică.

242 afișări
Imaginea articolului Primele urme de dinozauri din Peninsula Arabică

Primele urme de dinozauri din Peninsula Arabică

Sauropodele, cele mai mari animale din istoria Pământului, mergeau în patru picioare şi erau ierbivore.

"Este bine, pentru că am umplut un gol pe harta dinozaurilor", a spus Anne Schulp, paleontolog la Universitatea din Maastricht, Olanda, coautor al studiului.

Urmele au o vechime de aproximativ 150 de milioane de ani şi indică faptul că sauropodele călătoreau cu aceeaşi viteză de-a lungul râului, probabil, căutând hrană, a spus Schulp.

Sauropodele au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 228 de milioane de ani şi au dispărut în urmă cu 65 milioane de ani, la mijlocul epocii dinozaurilor.

Urmele foarte bine conservate, descoperite la aproximativ 75 de kilometri la nord de capitala Republicii Yemen, Sanaa, au o lungime care variază între 43 şi 70 de centimetri, distanţa dintre paşi fiind de 2,5 metri, a spus Schulp.

Paleontologii au dezgropat doar câteva fosile de dinozaur în Peninsula Arabică şi câteva fragmente de dinozaur cu gâtul lung în Yemen.

"Urmele sunt utile pentru că pot indica ce făceau animalele", a spus Schulp, adăugând că "poţi aduce astfel la viaţă fosilele".

Cercetătorii au descoperit iniţial urme de ornitopod - dinozaur ierbivor biped - şi apoi au descoperit, foare aproape de acestea, urmele de sauropode.

Studiul lui Schulp şi al colegului său, Mohammed Al-Wosabi, de la Universitatea din Yemen, a fost publicat în PLoS ONE, miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici