Primire inedită la Ankara: Erdogan trezeşte amintirile imperiale turce într-o ceremonie oficială - FOTO

Recep Tayyip Erdogan a produs o surpriză, marţi, în timpul vizitei preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la palatul prezidenţial din Ankara: costumaţia gărzilor fusese schimbată, evocând trecutul imperial al ţării.

342 afișări
Imaginea articolului Primire inedită la Ankara: Erdogan trezeşte amintirile imperiale turce într-o ceremonie oficială - FOTO

Primire inedită la Ankara: Erdogan trezeşte amintirile imperiale turce într-o ceremonie oficială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Erdogan l-a primit pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, flancat de 16 soldaţi în costume istorice de războinici, fiecare reprezentând câte unul din statele turce din trecut, notează Bloomberg. Soldaţii erau protejaţi de armuri şi aveau săbii şi lănci. Potrivit agenţiei de stat Anadolu, a fost pentru prima dată în istoria Turciei când este organizată o astfel de ceremonie oficială de primire.

Probabil nu va fi ultima, după cum consideră Huseyin Bagci, profesor de relaţii internaţionale la Middle East Technical University din Ankara. Erdogan îşi pune în practică propria viziune asupra noii Turcii, reorientând naţiunea de la republica seculară de inspiraţie europeană a lui Mustafa Kemal Ataturk către una de inspiraţie islamică încrezătoare în propria vocaţie istorică.

“Mă aştept să mai văd aşa ceva”, spune Bagci, adăugând că “Ceremonia a dorit să arate demnitarilor străini că Turcia are rădăcini istorice străvechi. Turcia a fost întotdeauna puternică şi va triumfa”.

Stema oficială a preşedinţiei turce are 16 stele, considerate a reprezenta cele 16 state întemeiate de strămoşii turcilor în ultimii 2300 de ani. Ultimul din acestea a fost Imperiul Otoman, care a cuprins Turcia, părţi din Orientul Mijlociu, inclusiv Palestina şi estul Europei, până când republica lui Ataturk i-a pus capăt, în 1923.

Partidul de inspiraţie islamică al lui Erdogan (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) a venit la putere în 2002 şi a glorificat tot mai mult trecutul Turciei, în tentativa recâştigării parţiale a influenţei exercitate de otomani în regiune. Sultanii otomani susţineau că stăpânesc nu numai imperiul, ci toată lumea musulmană.

De când a devenit preşedinte, în august 2014, după 11 ani petrecuţi în fruntea Guvernului, Erdogan a insistat pentru introducerea obligativităţii studiului limbii otomane în şcolile publice. Limba fusese interzisă în urma reformelor lingvistice ale lui Ataturk, la începutul anilor `20, şi înlocuită cu turca modernă, care a eliminat multe cuvinte arabe şi persane, trecând şi la grafia latină, în locul celei arabe.

Ceremonia de marţi s-a desfăşurat în noul palat prezidenţial, care are peste 1000 de camere şi a costat peste 600 de milioane de dolari. Primul demnitar străin care a vizitat palatul după deschiderea oficială din 29 octombrie 2014, dată ce marca apariţia republicii, a fost Papa Francisc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici