Primit de Barack Obama, George Clooney a pledat pentru un referendum al păcii în Sudan

Actorul american George Clooney a făcut, marţi, un apel la comunitatea internaţională ca aceasta să facă în aşa fel încât referendumul care va avea loc în partea de sud a Sudanului, la începutul lui 2011, să se desfăşoare în condiţii paşnice.

15 afișări
Imaginea articolului Primit de Barack Obama, George Clooney a pledat pentru un referendum al păcii în Sudan

Primit de Barack Obama, George Clooney a pledat pentru un referendum al păcii în Sudan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Starul a declarat aceste lucruri în cadrul unei întâlniri recente pe care a avut-o cu liderul american Barack Obama. Vorbind despre referendumul din Sudan, Clooney l-a felicitat pe preşedintele american pentru implicarea sa în această problemă, subliniind că ar dori şi ca ţările europene să arate aceeaşi solidaritate.

"Avem 90 de zile să facem lucrul acesta şi nu ne va costa niciun ban şi niciun soldat american. Nu este o chestiune care are de-a face cu orientarea de stânga sau de dreapta", a declarat actorul jurnaliştilor, la ieşirea din Biroul Oval.

De asemenea, el a prevenit media că este posibil ca guvernul sudanez să încerce să creeze tensiuni "dacă este lăsat de capul lui" şi a făcut apel la autorităţi ca acestea să folosească "metoda cu zăharelul", dar şi ameninţări, dacă este cazul, pentru a obliga regimul lui Omar el-Béchir să respecte voinţa poporului.

De la vizita sa în sudul Sudanului, Clooney s-a întâlnit cu responsabilii ONU de la Juba, capitala regiunii autonome din ţara africană.

Rezidenţii Sudanului de Sud trebuie să decidă, la referendumul din 9 ianuarie 2011, dacă vor ca regiunea lor să fie autonomă sau să fie integrată în Sudan. Un al doilea referendum va fi pe tema statutului regiunii Abyei, din nordul Sudanului.

Administraţia Obama a arătat un interes faţă de negocierile care să ducă la încetarea violenţelor în această regiune. În peste două decenii, violenţele din Sudan s-au soldat cu două milioane de morţi.

George Clooney şi-a câştigat renumele ca actor, producător, producător executiv, scenarist şi regizor. Fiul unui jurnalist, George Clooney este un partizan foarte activ al Primului Amendament şi, totodată, un activist dedicat cauzelor umanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici