Prinţesa moştenitoare a Suediei a înmânat trofeul pentru "homosexualul anului" unui scriitor

Prinţesa moştenitoare a Suediei, Victoria, a ţinut prima pagină a presei din acest stat scandinav, marţi, după ce a fost invitată să înmâneze trofeul pentru "homosexualul anului" unui scriitor al cărui roman, un volum despre SIDA, a emoţionat întreaga ţară.

339 afișări
Imaginea articolului Prinţesa moştenitoare a Suediei a înmânat trofeul pentru "homosexualul anului" unui scriitor

Prinţesa moştenitoare a Suediei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prezentă la ceremonie, prinţesa Victoria a ţinut cu această ocazie un scurt discurs, considerat istoric de presa şi comunitatea gay din Suedia.

Prinţesa Victoria, în vârstă de 35 de ani, şi-a făcut intrarea pe scenă pe ritmurile piesei "Dancing Queen" a grupului Abba. Gala a fost organizată de revista gay QX. Surprinşi, participanţii la gală au salutat prezenţa pe scenă a prinţesei moştenitoare cu o serie lungă de ovaţii în picioare.

Trofeul pentru "homosexualul anului" i-a revenit scriitorului şi dramaturgului Jonas Gardell. Romanul "Nu ştergeţi niciodată lacrimile fără mănuşi", cel mai recent volum al său, a fost adaptat pentru televiziune şi evocă tratamentul rezervat primilor bolnavi homosexuali din Suedia.

Titlul romanului se referă la un set de instrucţiuni impuse infirmierelor şi surorilor medicale suedeze în acei ani, atunci când ştergeau lacrimile unui pacienţilor muribunzi.

Romanul scris de Jonas Gardell a emoţionat întreaga Suedie, o ţară care are reputaţia de vârf de lance în ceea ce priveşte toleranţa. Multe personalităţi din această ţară au cerut autorităţilor să prezinte scuze publice comunităţii gay.

În 2012, trofeul a revenit fotbalistului Anton Hysén, fiul lui Glenn Hysén, fostul star al echipei Liverpool. Anton Hysén este primul fotbalist profesionist suedez care a anunţat public că este homosexual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici