Profesoarele dintr-o ţară UE sunt pozate pe sub fuste de elevi, în timpul orelor, deoarece acest lucru nu este interzis. Ce pot face femeile care sunt victime ale „upskirting-ului” în România

O asociaţie a profesorilor din Marea Britanie a transmis zilele trecute că s-au înmulţit cazurile în care profesoarele sunt pozate şi filmate cu telefonul pe sub fuste de către elevii adolescenţi, iar imaginile sunt apoi distribuite pe reţele de socializare şi aplicaţii precum Snapchat sau Messenger.

19030 afișări
Imaginea articolului Profesoarele dintr-o ţară UE sunt pozate pe sub fuste de elevi, în timpul orelor, deoarece acest lucru nu este interzis. Ce pot face femeile care sunt victime ale „upskirting-ului” în România

Foto: Pixabay

O asociaţie a profesorilor din Marea Britanie a transmis zilele trecute că s-au înmulţit cazurile în care profesoarele sunt pozate şi filmate cu telefonul pe sub fuste de către elevii adolescenţi, iar imaginile sunt apoi distribuite pe reţele de socializare şi aplicaţii precum Snapchat sau Messenger, transmite The Telegraph. Potrivit lui Sion Amlyn, de la organizaţia NASUWT, au existat cazuri în care victimele au intrat în depresie după astfel de incidente. 
 
În alte cazuri, cadrele didactice au fost pozate sau filmate cu smartphone-ul de sus, un fenomen numit „downblousing”. 
 
Anunţul sindicatului vine într-o perioadă în care se fac dimersuri pentru pedepsirea, în Anglia şi Ţara Galilor, a celor care le fac femeilor poze sub fustă fără acordul lor (un fenomen cunoscut ca „upskirting”). Legislaţia este susţinută de premierul Theresa May. Dacă va fi adoptată, cei găsiţi vinovaţi de upskirting vor petrece până la doi ani după gratii. 
 
Foto: Pixabay
 
Problema a fost adusă în prim plan anul trecut după ce o tânără din Marea Britanie a lansat o petiţie online pentru schimbarea legislaţiei, care a strâns deja zeci de mii de semnături. Gina Martin a decis să ia atitudine după ce un bărbat i-a făcut o poză sub fustă în timp ce se afla la un festival muzical din Hyde Park, Londra. Deşi a avut martori, iar imaginile au fost văzute de poliţie, nimeni nu a fost pedepsit. 
 
În România ai şanse reduse să demonstrezi prejudiciul
 
În România, legislaţia nu acoperă upskirting-ul, iar victimele pot acţiona în instanţă astfel de perverşi doar pe cale civilă. Potrivit avocatului Cristian Ene, astfel de cazuri, în care femeile merg în instanţă din această cauză, sunt extrem de rare în România, potrivit Go4it. Asta probabil din cauza faptului că legislaţia este foarte vagă. Astfel, pentru a primi compensaţii morale sau financiare în urma unui astfel de incident, o femeie trebuie să demonstreze că i-a fost afectată imaginea.
 
Decizia instanţei depinde şi de spaţiul în care s-a făcut poza, public sau privat, în primul caz fiind mult mai greu de demonstrat prejudiciul de imagine. Nu în ultimul rând, pentru a avea şanse mai mari de câştig în instanţă ar trebui cumva ca în poza făcută de un pervers în România sub fusta unei femei să se vadă şi faţa victimei, ceea ce este aproape imposibil.    

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici