Program de computer care traduce lătratul câinilor

Cercetătorii maghiari lucrează la un program de computer ce analizează lătratul câinilor, care i-ar putea ajuta pe oameni să înţeleagă mai bine emoţiile primare ale animalelor, a indicat specialistul în etologie Csaba Molnar.

1 afișare
Imaginea articolului Program de computer care traduce lătratul câinilor

Program de computer care traduce lătratul câinilor

Molnar şi colegii săi de la Universitatea ELTE din Budapesta au testat programul, care a putut distinge reacţiile emoţionale ale unui număr de 14 câini, de la crescătoria Mudi, în şase situaţii: atunci când animalul este singur, când vede o minge, când se joacă, dacă se bate, când întâlneşte un străin şi când pleacă la plimbare.

Molnar a declarat că acest program poate fi utilizat la conceperea unui dispozitiv util pentru comunicarea dintre om şi câine. Programul a recunoscut corect, în proporţie de 43%, reacţiile emoţionale ale câinilor, pe baza lătratului lor şi scheunatului lor.

Cercetătorii spun că programul poate fi îmbunătăţit. Molnar a mai indicat că studiul cercetătorilor maghiari a furnizat şi informaţii potrivit cărora chiar şi oamenii care nu au experienţă în legătură cu câinii pot înţelege diferite tipuri de lătrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici