Prunariu cere rezoluţie ONU privind măsuri de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra

Fostul cosmonaut român Dumitru Prunariu susţine necesitatea elaborării unei rezoluţii a ONU în ceea ce priveşte luarea măsurilor de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra.

3 afișări
Imaginea articolului Prunariu cere rezoluţie ONU privind măsuri de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra

Prunariu cere rezoluţie ONU privind măsuri de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra

Prunariu, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, a declarat, marţi, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) că un astfel de document ar putea fi prezentat în faţa Adunării Generale a ONU în anul 2009.

"Asociaţia a adunat o serie de personalităţi internaţionale din diverse domenii care să elaboreze un document şi să-l propună spre analiză în anul 2009 Comitetului ONU pentru explorarea paşnică a spaţiului atmosferic. Ulterior, acest comitet îl va dezbate şi îl va analiza, şi se doreşte ca acesta să devină baza unui document elaborat la nivelul Adunării Generale ONU. Actul va impune nişte reguli de urmat în abordarea acestui subiect pentru toţi pământenii, pentru toate statele lumii”, a afirmat Prunariu.

Potrivit acestuia, responsabilitatea luării unor măsuri de deviere a unor astfel de asteroizi sau alte măsuri care ar viza îndepărtarea sau distrugerea asteroizilor, trebuie luate de un for internaţional cu responsabilitate maximă.

"Implicaţiile la nivelul Terrei sunt majore. Indiscutabil, faţă de alte dezastre naturale, un astfel de asteroid şi impactul cu pământul este previzibil cu ani înainte. Principala problemă nu se pune referitor la viaţa pământenilor, pentru că aceştia pot fi trimişi spre alte zone, dar implicaţii majore sunt la nivelul infrastructurii terestre, industriale, sociale", a explicat primul român care a ajuns în spaţiul cosmic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici