Record mondial la BASE jump: A coborât în 90 de secunde de la 6543 metri - VIDEO

Căţărătorul de origine rusă Valeri Rozov a stabilit un nou record mondial, după ce a urcat 6 zile până în vârful muntelui Shivling (6543 m), situat în partea indiană a Himalayei, şi a efectuat o săritură care a durat 90 secunde.

2478 afișări
Imaginea articolului Record mondial la BASE jump: A coborât în 90 de secunde de la 6543 metri - VIDEO

Record mondial la BASE jump: A coborât în 90 de secunde de la 6543 metri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rozov este un adevărat superstar în lumea B.A.S.E. jump-ului, un sport extrem ce implică sărituri din diverse locuri, precum poduri, clădiri sau turnuri. Rusul, în vârstă de 47 de ani, are deja la activ sărituri spectaculoase, precum cea în vulcanul Kamtschatka (2009) sau de pe vârful Ulvetanna din Antarctica (2010), acestea făcându-l cunoscut în întreaga lume.

Multumită aptitudinilor sale excelente de căţărat, Rozov a dus de curând lucrurile la următorul nivel, realizând cel mai provocator salt de B.A.S.E. care a existat până acum. După o expediţie de 30 de zile care a inclus o ascensiune de şase zile, "căţărătorul de BASE", dupa cum îşi spune, împreună cu partenerii săi Alexander Ruchkin şi Victor Volodin au ajuns pe vârful Shivling din partea indiană a munţilor Himalaya pe 25 mai, la ora 13:30.

După o pauză de revigorare, Rozov a găsit locul perfect pentru decolare la 6420 m, de unde să încerce să doboare recordul mondial. Doar 90 de secunde mai târziu, după ce a prins viteze de până la 200 km/h, rusul a aterizat 2200 m mai jos, pe gheţar.

Celorlalţi membri ai expediţiei le-a luat trei zile pentru a duce la bun sfârşit coborarea.

"Acesta a fost primul meu proiect în Himalaya", a precizat dublu-campionul mondial la paraşutism după zborul care a stabilit un nou record mondial. "Am întâmpinat câteva dificultăţi pe parcurs, deci sunt foarte mulţumit că am putut finaliza săritura cu succes."

Ajungând în varf, Rozov, Ruckhin şi Volodin au devenit şi primii ruşi care au urcat vreodată masivul Shivling, recunoscut pentru trecătorile periculoase. Într-adevăr, acest vârf, care este denumit deseori ca "Matterhorn-ul munţilor Himalaya", datorită formei şi faptului că reprezintă cea mai importantă sursă de apă a Gangelui a fost cucerit prima data de abia în anul 1974.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici