REPORTAJ - Cod vestimentar inedit: Bucureştenii s-au plimbat cu metroul în boxeri cu dantelă şi pantaloni scurţi - FOTO

Boxerii în dungi, roşii şi cu dantelă, dar şi pantalonii scurţi au fost elementele definitorii ale codului vestimentar "obligatoriu" pentru No Pants Subway Ride (Fără pantaloni la metrou), un eveniment desfăşurat duminică, în premieră în Capitală, la care au participat câteva zeci de călători.

13771 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Cod vestimentar inedit: Bucureştenii s-au plimbat cu metroul în boxeri cu dantelă şi pantaloni scurţi - FOTO

REPORTAJ - Cod vestimentar inedit: Bucureştenii s-au plimbat cu metroul în boxeri cu dantelă şi pantaloni scurţi (Imagine: Cristian Munteanu/Mediafax Foto)

Evenimentul "No Pants Subway Ride", care are loc la nivel mondial începând din 2002, s-a desfăşurat pentru prima dată şi în Capitală, duminică, de la ora 15.00, când bucureştenii au fost invitaţi să se plimbe cu metroul fără să poarte pantaloni.

La ora 14.40, câteva zeci de persoane, printre care organizatorii acestui eveniment, s-au strâns la intrarea în staţia de metrou Unirii - Hanul lui Manuc. Chiar înainte de a începe plimbarea fără pantaloni pe magistrala de metrou Berceni - Pipera, un dialog între un tânăr şi o femeie de peste 50 de ani a arătat diferenţa dintre generaţii.

"Da, am curajul să îmi dau pantalonii jos. Nu mi se pare o ruşine", a spus un tânăr din Bucureşti, care venise la eveniment cu un amic. El a spus că a invitat şi alţi prieteni să se alăture acestui eveniment.

"Măi copile, trebuia să te dezbraci de tot. Gol puşcă eşti mai interesant", i-a spus o doamnă unui tânăr care venise într-o pereche de pantaloni scurţi. "Ce e asta? La bermude? (...) Dezbracă-te gol puşcă şi să vezi ce pică după tine fetele pe jos pe aici. Şi alea tinere, şi alea bătrâne, măicuţă", i-a spus femeia tânărului.

Tânărul nu a ezitat nicio clipă să o invite pe doamna respectivă să participe la acest eveniment. "Eu? Cum să nu? Eu pot să vin fotomodel", a fost răspunsul femeii la propunerea acestuia. "A înnebunit lumea. Copii, evenimentul e bun la ăia la care este, dar nu la noi! Noi nu suntem pregătiţi! Mizerie, sărăcie", a spus femeia. "Toate sunt bine, dar cu o limită. Nu e bine! Nu e bine să umblăm dezbrăcaţi", a continuat femeia.

Spunându-i femeii că această plimbare fără pantaloni la metrou are loc în mai multe oraşe din lume, printre care şi New York, aceasta a spus că "ăia nu mai pot de pricopsiţi, noi nu mai putem de sărăcie". "Deci, dezbrăcaţi-vă, copii", a concluzionat femeia, care apoi a plecat din zona Unirii.

În acest an, la eveniment participă cel puţin 60 de oraşe din lume, fiind pentru prima dată când manifestarea a fost organizată şi la Bucureşti, potrivit informaţiilor prezentate pe pagina de Facebook dedicată "No Pants Subway Ride". Evenimentul a fost organizat duminică, de la ora 15.00, în toate oraşele participante.

"Ne-am strâns ca să ne distrăm într-o duminică de ianuarie, care altfel ar fi fost total banală. Mesajul este acela de a ne distra. S-a tot spus că ar trebui să facem mai multe chestii culturale, dar, până la urmă, o manifestaţie de genul acesta este un act cultural în sine", a spus o tânără din Bucureşti.

Între cele câteva zeci de persoane care au venit duminică s-au aflat şi două tinere, care au spus că lucrează "în domeniul cânepii" şi că unul dintre motivele pentru care au decis să participe este acela că se confruntă cu "freedom of speech" (libertatea de exprimare, n.r.) şi "freedom of action" (libertatea de acţiune, n.r.). "Am venit să-i susţinem. Suntem pregătite să ne dăm pantalonii jos. Atât timp cât nu facem rău nimănui", au spus Anca şi Raluca.

Motivele participării la această plimbare au fost diverse. Un alt tânăr a spus că s-a hotărât să vină după ce a citit declaraţiile reprezentanţilor Metrorex. "Eu m-am gândit, iniţial, să stau acasă, dar când am citit declaraţiile (reprezentanţilor Metrorex, n.r.) cum românii nu sunt pregătiţi pentru chestia asta şi că românii sunt necivilizaţi şi sigur o să degenereze evenimentul, am zis că trebuie să venim să demonstrăm că nu este aşa. A fost o reacţia împotriva «Las-o că merge aşa». Eu cred că nu merge aşa", a spus acesta.

La acest eveniment global, participanţii trebuie să stea în vagon cum ar sta de obicei. Ei pot să citească o revistă sau o carte şi să aibă activităţile pe care le au de fiecare dată când circulă cu metroul, doar că, în Capitală, lucrurile nu s-au desfăşurat la fel de natural. Puţini au fost aceia care au venit singuri sau care au deschis o carte, un ziar sau o revistă în timpul plimbării, cei mai mulţi preferând să călătorească în grup.

"No Pants Day este spiritul românesc de a fi în pielea goală. (...) Mesajul este unul clar: să ne dezbrăcam de caracter şi de pantaloni, dragi prieteni", a spus Radu Valahu, cunoscut românilor pentru performanţele sale sportive la skandenberg. "Mă cheamă Radu Valahu, cel mai sănătos om, de asta mă aflu aici, să mă dezbrac că nu am toată ţigla pe casă şi tot părul pe picioare", a completat acesta.

În grupuri de trei-patru persoane, curajoşii s-au urcat în metrou. Unii dintre călători au fost surprinşi de o astfel de apariţie, alţii s-au uitat discret, pe sub gene, în timp ce adolescenţii au părut amuzaţi de codul vestimentar adoptat de participanţii la No Pants Subway Ride. Alţii au spus că nu au nicio părere despre această manifestare.

"Încetaţi să mai fiţi serioşi. Atât. Nu este nimic profund. Să ne bucurăm de viaţă şi de micile plăceri ale vieţii, cum ar fi să stai fără pantaloni în metrou", a spus un alt tânăr. "Fiecare este liber să se exprime, fiecare este liber să facă ce vrea, trăim într-o ţară democrată. În privinţa copiilor care văd, da, este un pic greşit, nu este un lucru bun", a spus un bărbat, aflat într-unul dintre trenurile care mergeau în direcţia Berceni.

"Sunt tineri, nu deranjează", a spus o doamnă, în timp ce o altă femeie a afirmat că "încă trăim într-o ţară liberă", iar fiecare persoană "face ce vrea". O bunică aflată, în trenul spre Unirii, cu nepotul de aproximativ 10 ani, a afirmat că nu este deranjată deloc de acest eveniment. "Sunt curajoşi", a spus aceasta. "Mie mi se pare ciudat. Este cam îndrăzneţ", a spus nepotul femeii.

Adolescenţii au apreciat cel mai mult plimbarea fără pantaloni la metrou. "Este haios. Fac oamenii să zâmbească. Este foarte amuzant", au afirmat câţiva adolescenţi, înainte să coboare la staţia Unirii.

Evenimentul No Pants Subway Ride este plănuit să se desfăşoare duminică, de la orele locale 15.00, şi în oraşe precum New York, Amsterdam, Barcelona, Berlin, Boston, Brisbane, Copenhaga, Helsinki, Lisabona, Londra, Los Angeles, Madrid, Miami, Montreal, Paris, Praga, Riga, Roma, San Francisco, Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver şi Washington DC, potrivit site-ului improveverywhere.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici