Şampania îşi schimbă originea. O lege din Rusia obligă producătorii din alte ţări să numească băutura ”vin spumant”

  • Vladimir Putin a promulgat o lege care impune tuturor producătorilor non-ruşi să-şi numească şampaniile „vin spumant”, adevărata şampanie fiind doar cea produsă în Rusia.
  • Conform legii, doar ”Shampanskoye” fabricată local este demnă de numele prestigios, iar denumirile franceze nu sunt recunoscute.
  • Comitetul producătorilor de şampanie francezi a solicitat suspendarea exporturilor de şampanie către Rusia.
3087 afișări
Imaginea articolului Şampania îşi schimbă originea. O lege din Rusia obligă producătorii din alte ţări să numească băutura ”vin spumant”

Sâmbătă celebrul producător de şampanie Moët Hennessy, care face parte din grupul de lux LVMH care include Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier, Krug şi Dom Pérignon, a ameninţat că va suspenda exporturile către Rusia.

Leonid Rafailov, directorul general al AST, unul dintre principalii distribuitori de vin din Rusia, a recunoscut mişcarea lui Moët, spunând: „Pot confirma că am primit o notificare şi este justificată”. Dar până luni, ameninţarea a dispărut când compania a anunţat că va relua livrările. „Casele de şampanie Moët Hennessy au respectat întotdeauna legea în vigoare indiferent de loc şi vor fi reluate livrările de îndată ce vor putea fi modificate [etichetele]”, a spus grupul.

Franţa are 16.200 de viticultori de şampanie şi 360 de case de şampanie, producând aproximativ 231 de sticle pe an. Şampania se face doar din trei struguri: pinot noir, meunier şi chardonnay. Piaţa valorează 4,2 miliarde de euro, din care 2,6 miliarde de euro este export, iar Marea Britanie şi SUA sunt cei mai mari clienţi, potrivit The Guardian.

Şampania rusească ”Shampanskoye” este varianta post-URSS a ceea ce s-a numit şampanie sovietică, o băutură spumantă ieftină populară creată în epoca Stalin în anii 1930, pentru a face o versiune a vinului de elită care era disponibil tuturor.

Comitetul producătorilor de şampanie francezi a declarat că regiunea a fost „scandalizată” de legislaţia rusă şi a solicitat oficialilor francezi şi europeni să ceară „modificarea acestei legi inacceptabile”. De asemenea, a solicitat suspendarea exporturilor de şampanie către Rusia.

„Privarea oamenilor din Champagne de dreptul de a-şi folosi numele este scandalos. Este moştenirea noastră comună”, au declarat Maxime Toubart şi Jean-Marie Barillère, copreşedinţi ai Comité Champagne. „Numele Champagne este protejat în peste 120 de ţări”.

Rusia importă aproape 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an. Şampania franceză reprezintă 13% din această piaţă, iar Moët Hennessy doar 2% din această piaţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici