Săptămâna ce precede cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar, marcată de un adevărat război al nervilor

În timp ce pregătirile pentru cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar au intrat pe ultima sută de metri, cursa dintre principalii favoriţi a devenit mai animată ca oricând zilele trecute, odată cu încercarea producătorului filmului "The Hurt Locker" de a bara drumul spre victorie al filmului "Avatar".

20 afișări
Imaginea articolului Săptămâna ce precede cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar, marcată de un adevărat război al nervilor

Săptămâna ce precede cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar, marcată de un adevărat război al nervilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit AFP, cele două filme, care au primit fiecare câte nouă nominalizări, se află umăr la umăr în cursa pentru obţinerea acestor premii prestigioase, chiar dacă sorţii par să încline în mare parte în favoarea peliculei "The Hurt Locker", regizată de Kathryn Bigelow.

Însă un eveniment neaşteptat a perturbat numărătoarea inversă înainte de gala Oscarurilor, care va avea loc duminică seară, la Kodak Theatre din Hollywood, legendarul cartier al cinematografiei americane, situat în partea de nord-vest a oraşului Los Angeles.

Printr-un mesaj transmis prin e-mail, francezul Nicolas Chartier, unul dintre directorii societăţii de producţie Voltage, care a produs "The Hurt Locker", le-a cerut membrilor cu drept de vot, săptămâna trecută, să voteze în favoarea acestui "film independent" şi nu pentru "un lungmetraj ce a costat 500 de milioane de dolari".

Această referire evidentă la "Avatar", filmul cu buget foarte mare regizat de James Cameron, a creat mare agitaţie la Hollywood, organizatorii galei Oscarurilor interzicând în mod formal campaniile agresive dintre candidaţi.

Academia de film americană, care organizează ceremonia de decernare a celebrelor statuete încă din 1929, a refuzat să comenteze acest incident înainte de expirarea termenului de votare, prevăzut pentru marţi, la ora locală 17.00 (01.00 GMT).

Însă iniţiativa lui Nicolas Chartier a făcut valuri suficient de mari în "cetatea filmului" din Los Angeles, determinându-l pe acest producător să recunoască faptul că acel e-mail a fost "inoportun şi stupid".

"Mesajul meu a fost deplasat şi străin de spiritul de sărbătoare a cinematografiei care însoţeşte această decernare de premii. A fost o eroare cu atât mai mare, personală şi profesională, să vă cer să votaţi pentru un anumit film, deoarece am făcut şi un comentariu despre un altul. Naivitatea mea, ignorarea regulilor şi totala mea stupiditate, în momentul în care am fost nominalizat pentru prima oară (Oscarul pentru cel mai bun film este decernat producătorilor - n.r.), nu îmi justifică comportamentul, pe care îl regret foarte mult", a declarat producătorul francez.

Un purtător de cuvânt al Academiei de film americane a refuzat să spună dacă instituţia va sancţiona filmul sau producătorul în cauză. În opinia specialiştilor, eventualele sancţiuni ar putea merge până la retragerea din competiţie a filmului "The Hurt Locker".

Însă, duminică, nimeni nu părea să creadă cu adevărat în această ipoteză, iar analizele celor mai renumiţi critici de film mizau mai mult ca oricând pe filmul regizat de Kathryn Bigelow.

"Cred că trei sferturi dintre buletinele de vot erau deja expediate atunci când a explodat această afacere", a declarat Tom O'Neil, considerat un adevărat specialist în domeniul Oscarurilor, care scrie pentru Los Angeles Times. "Părerea generală este că totul este deja decis şi că acest scandal nu poate cauza un eşec al filmului", a mai spus acesta.

În afară de "Avatar", filmul lui Kathryn Bigelow, care prezintă viaţa de zi cu zi a unei echipe de genişti americani în Irak, va concura cu vânătorii de nazişti din "Inglorious Basterds/ Ticăloşi fără glorie" de Quentin Tarantino, comedia caustică "Up In The Air/ Sus, în aer", drama "The Blinde Side", drama independentă "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire", ultimul opus al fraţilor Coen "A Serious Man" şi filmul britanic independent "An Education".

Animaţia şi domeniul ştiinţifico-fantastic vor fi şi ele bine reprezentate în această cursă, graţie ultimei capodopere produse de Pixar "Up/ Deasupra tuturor" şi filmului cu extratereştri eşuaţi în ghettourile sud-africane, "District 9".

În ceea ce-i priveşte pe actori, Jeff Bridges, pentru "Crazy Heart", şi Sandra Bullock, pentru "The Blind Side", par să fie marii favoriţi, iar toată lumea se aşteaptă să o vadă pe Kathryn Bigelow câştigând premiul decernat celui mai bun regizor, devenind astfel prima femeie din istoria Oscarurilor care ar triumfa la această categorie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici