Scandalul fotografiilor topless ale ducesei de Cambridge: O anchetă penală preliminară, demarată în Franţa

O anchetă preliminară a fost demarată marţi de justiţia franceză, în urma plângerii depuse luni în penal de prinţul William şi soţia lui, Catherine, pentru atingere adusă dreptului la viaţă privată, a anunţat Parchetul din Nanterre, un oraş aflat în apropiere de Paris.

527 afișări
Imaginea articolului Scandalul fotografiilor topless ale ducesei de Cambridge: O anchetă penală preliminară, demarată în Franţa

Ducesa de Cambridge (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciul însărcinat cu demararea anchetei referitoare la publicarea în revista franceză Closer a acelor fotografii în care ducesa de Cambridge apare topless este Brigada de combatere a delincvenţei contra persoanelor (Brigade de répression de la délinquance à la personne/ BRDP) din Paris.

Revista franceză este în plus vizată de o decizie judiciară în regim de urgenţă, aşteptată marţi, în jurul prânzului, la cererea prinţului William şi a soţiei sale, care au solicitat blocarea difuzării fotografiilor apărute în Closer.

În timpul audierii în regim de urgenţă, ce a avut loc luni seară la Tribunalul din Nanterre, avocatul cuplului princiar, Aurélien Hamelle, a cerut interzicerea retipăririi acelui număr din revista Closer, a cedării şi difuzării în favoarea "oricărei publicaţii din Franţa şi din străinătate" a fotografiilor, care au fost realizate în timpul vacanţei pe care cuplul princiar o petrecea în regiunea Provence din sudul Franţei, ca şi interzicerea republicării acelor poze pe suport digital.

Ancheta preliminară privind plângerea în penal ar trebui la rândul ei "să conducă la un proces mai îndelungat, în cadrul căruia vor fi solicitate daune", au precizat, duminică, surse din serviciul de presă al prinţului William.

Aceeaşi anchetă vizează descoperirea identităţii fotografului care i-a surprins pe William şi Catherine cu ajutorul unui teleobiectiv, dar şi a publicaţiilor care au exploatat acele fotografii.

"Va exista o perioadă de instrumentare, care va încerca să determine identitatea persoanei care a violat intimitatea şi viaţa privată a cuplului", a declarat avocatul Christophe Bigot, specialist în chestiuni judiciare.

Presa britanică încearcă la rândul ei să afle identitatea fotografului care a realizat acele instantanee.

Revista Closer, specializată în postarea de informaţii despre celebrităţi, a publicat în ediţia ei de vineri 15 fotografii, în care ducesa de Cambridge, aflată cu soţul ei într-o vacanţă în sudul Franţei, apare fără sutien, în timp ce se relaxa făcând plajă pe terasa unei proprietăţi private.

Sub titlul "Oh my God!", fotografiile în cauză îi prezintă pe Will şi Kate - a căror conduită, caracterizată prin naturaleţe şi discreţie după căsătoria lor din aprilie 2011, le-a adus milioane de fani în lumea întreagă - relaxându-se şi făcând plajă pe terasa unei proprietăţi private datând din secolul al XIX-lea, departe de ochii paparazzilor.

În timp ce conducerea revistei Closer şi-a apărat decizia de a publica acele fotografii, un purtător de cuvânt al casei regale britanice a spus că ele au întristat profund cuplul princiar, aflat în această perioadă într-un turneu oficial în Asia.

Aceste acţiuni în justiţie demarate de cuplul princiar britanic nu au reuşit deocamdată să convingă presa internaţională să nu publice acele fotografii. Sâmbătă, cotidianul irlandez Irish Daily Star a publicat fotografiile apărute în revista Closer, însă redactorul-şef al publicaţiei a fost concediat, luni. Revista italiană Chi, aflată ca şi Closer în proprietatea unui grup de presă ce aparţine fostului premier italian Silvio Berlusconi, a publicat luni aceste fotografii.

Aflaţi la mare distanţă de acest scandal judiciar şi mediatic, prinţul William şi soţia lui îşi vor încheia turneul din regiunea Asia-Pacific marţi, printr-o vizită oficială în atolul Tuvalu, unul dintre cele mai mici state din lume, unde gazdele i-au întâmpinat cu uriaşe ghirlande de flori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici