- Home
- Life-Inedit
- (08.11.2017, 15:04)
Scapă de stres: cum să te înţelegi mai bine cu copilul
Orice părinte ştie că fiecare vârstă a copilului vine cu problemele ei. De la bebeluşul care nu ştie să spună ce nevoi are şi se exprimă prin râs sau plans, la adolescentul care vrea să aibă ultimul cuvânt şi trânteşte uşile atunci când nu-i convine ceva, copiii se manifestă în diferite feluri; însă toate ne vorbesc, dacă le ascultăm, despre câte o nevoie pe care o au. Iar ca părinţi avem dificila sarcină de a le descifra vorbele şi comportamentul pentru a afla care sunt aceste nevoi şi a le împlini, sau măcar a răspunde la ele.
Urmărește
6475 afișări
Scapă de stres: cum să te înţelegi mai bine cu copilul
Uşor de spus, greu de făcut. O expresie nemulţumită, o vorbă urâtă sau o împotrivire ne pot înfuria, în aşa măsură încât să răspundem la fel de agresiv copiiilor noştri, ceea ce nu duce însă decât la amplificarea conflictului la stres şi, dacă se agravează în timp, la adevărate rupturi foarte greu reparabile. De aceea, avem pentru voi trei metode de gestionare a stresului în relaţie cu copiii, împărţite pe baza momentului când pot fi aplicate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Simona Halep a fost eliminată de la turneul WTA 125 de la Hong Kong, după un meci cu rusoaica Anna Blinkova
-
Iniţiativă legislativă pentru ca românii din afara graniţelor să se întoarcă acasă, depusă de PNL
-
S-a aprobat participarea Armatei Române la misiunea de asistenţă de securitate şi instruire NATO-NSATU şi înfiinţarea unui centru de instruire maritimă pentru militarii ucraineni, în România
-
Noul secretar general al NATO efectuează o vizită la Kiev. Mark Rutte afirmă că drumul Ucrainei către NATO este „ireversibil”
1. PREVENŢIA
Pentru a nu se ajunge la stres şi a preîntâmpina conflictele, putem construi zi de zi o relaţie cu copiii noştri bazată pe înţelegere şi comunicare deschisă. Mai exact, putem instaura Povestea de seară, când fiecare membru al familiei le povesteşte celorlalţi ce a făcut peste zi, iar ei au rolul de a asculta, a nu judeca şi a încuraja, iar dacă e vorba de o greşeală, să fie inspirat să facă mai bine data viitoare.
Fiecare are voie să fie trist, furios, bucuros, are voie să-I fie frică sau să îşi exprime refuzul. Iar asta înseamnă inclusiv că băieţii au voie să plângă, iar fetiţele să ţipe, dacă simt asta. Cu alte cuvinte, toată lumea este invitată să îşi exprime toate emoţiile, într-un mediu în care să se simtă în siguranţă.
Greşelile: în calitate de părinţi avem o putere foarte mare asupra copiilor. Putem să îi certăm, să îi pedepsim, iar ei nu pot face mare lucru pentru a se împotrivi. De aceea, este foarte important să facem distincţie între greşelile pe care le fac, să nu reacţionăm disproporţionat când nu e cazul.
Când e cazul, să luăm măsuri: când îşi fac rău lor, altora sau lucrurilor. În toate celelalte cazuri le putem arăta înţelegere, arătându-le însă care sunt consecinţele, chiar lăsându-I să greşească pentru a învăţa singuri, din experienţele lor, lucru care ni-I va apropria şi vom deveni, la un anumit nivel, prieteni.
2. GESTIONAREA CRIZEI
Ce putem face când totul a explodat şi suntem în mijlocul evenimentelor? În primul rând să ne păstrăm pe cât se poate calmul, să îndepărtăm pericolul iminent, dacă există, şi să încercăm să reacţionăm neaşteptat – ce ar fi să râdem şi să începem un joc?
Ce ar fi când copilul nostru se tăvăleşte pe jos şi plânge fiindcă vrea neapărat ceva, ce noi nu vrem să îi oferim, să facem la fel? Cel mai probabil se va opri, va începe să râdă şi astfel conflictul se va aplana.
De reţinut: fiecare reacţie negativa a copilului ascunde o nevoie neîmplinită, o frică sau un sentiment de tristeţe profundă, o rană a nedreptăţii sau a abandonului. Poate e o idee bună să îl îmbrăţişăm în acele momente, să ne cerem scuze şi să îi spunem că îl iubim.
3. REVENIREA
Ce facem când stresul ne-a îndepărtat de copiii noştri şi în timp a produs o ruptură? La fel ca în cazul unei rupturi de material, nu avem altă şansă decât să ne înarmăm cu răbdare şi să facem, pas cu pas, cusătură cu cusătură, reîntregirea.
Începe cu o întrebare sinceră: Cum e viaţa ta, cum te simţi? Ce îţi place să faci? Ce îţi lipseşte? Ce muzică asculţi? Ce îţi place la jocul ăsta? Continuă cu o propunere: Hai la o plimbare în parc. Hai la un concert. Am auzit de un restaurant nou, vrei să îl încercăm?
Sperăm ca cele de mai sus să te ajute în relaţia cu copilul tău şi stresul din viaţa ta să se diminueze în timp, prin mult exerciţiu. Succes!
Citește pe alephnews.ro: Regatul Unit va acorda suveranitate insulelor Chagos din Mauritius. Declarația vine după mai bine de jumătate de secol
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O decizie surprinzătoare: Zara a închis magazinul din Bucureşti Mall după aproape 15 ani. În acelaşi centru comercial, spaniolii de la Inditex mai au doar Massimo Dutti
Oraşul LOCUIT DOAR DE FEMEI cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Ce trebuie să facă bărbaţii ca să poată intra in oraş -GALERIE FOTO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
PROSPORT.RO
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată de pat! Îi dădea palme după ce se întorcea de la femei!”
CANCAN.RO
Vești proaste pentru românii care locuiesc la bloc și au CENTRALE termice. Ce taxe vor plăti în plus din această iarnă?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe