Sisteme de acvacultură, mai vechi ca piramidele din Egipt, descoperite după incendiile devastatoare din Australia

Canale de apă antice, mai vechi decât piramidele din Egipt, construite de populaţia indigenă acum mii de ani, au fost descoperite în urma incendiilor din Australia care au mistuit vegetaţia deasă în statul Victoria, potrivit CNN.

4594 afișări
Imaginea articolului Sisteme de acvacultură, mai vechi ca piramidele din Egipt, descoperite după incendiile devastatoare din Australia

Sisteme de acvacultură, descoperit după incendiile din Australia

Peisajul cultural Budj Bim din Australia, compus din canale, baraje şi stăvilare de apă construite din roci vulcanice, este unul dintre cel mai extins şi mai vechi sistem de acvacultură, potrivit UNESCO. Construit de tribul Gunditjmara acum mai bine de 6.600 de ani. Acesta este mai vechi decât piramidele egiptene.

Chiar dacă sistemul de acvacultură era cunoscut arheologiilor, fiind adăugat în luna iulie a anului trecut pe lista patrimoniul UNESCO, noi secţiuni au fost descoperite, după incendiile de vegetaţie din decembrie 2019.

Reprezentantul Gunditjmara, Denis Rose, manager de proiect la organizaţia non-profit Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation a spus, pentru CNN, că sistemul era mult mai extins decât s-a anticipat iniţial.

„Când ne-am reîntors în zonă, am descoperit un canal acoperit de iarnă şi alte vegetaţii. Aveam aproximativ 25 de metri lungime, ceea ce este o dimensiune considerabilă”, a explicat Rose.

El a adăugat că noi structuri care par a fi canale de apă şi eleşteuri pot fi acum observate pe terenul ars.

Potrivit site-ului organizaţiei neguvernamentale Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation, sistemul de acvacultură a fost construit de populaţia indigenă din roci provenite de la un vulcan din zonă care în prezent este inactiv.

Conform UNESCO, tribul Gunditjmara folosea sistemul că să redirecţioneze sau să modifice cursul apei pentru a iriga culturile.

Focul din apropierea parcului naţional a fost provocat de o lovitură de trăsnet, la finalul lunii decembrie a anului trecut, care apoi s-a extins pe o suprafaţă de circa 790 de hectare, a spus Mark Mellington de la Departamentul de Combatere a Incendiilor de Pădure din Victoria.

Pentru a proteja patrimoniul, pompierii au colaborat cu localnicii ca să identifice situri culturale importante şi combătut focul prin „tehnici cu impact redus”, nu cu utilaje grele, a explicat Mellington.

Tribul Gunditjmara este doar unul din cele care a locuit în regiunile sudice, ceea ce acum este statul Victoria, potrivit guvernului. Populaţia era formată din mii de oameni înaintea anului 1800, însă a scăzut dramatic după sosirea europenilor.

Denis Rose a spus că se simte uşurat că incendiile nu au distrus atât de mult regiunea, aşa cum s-a întâmplat în alte părţi ale Australiei. El speră că va fi o oportunitate de a explora sistemele antice de acvacultură.

„În săptămânile următoare, sperăm să putem face o inspecţie amănunţită a patrimoniului cultural pentru a verifica locurile care nu au fost anterior înregistrate. Este important pentru că o oferă o imagine a bogăţiei culturale a poporului indigen”, a conchis Rose.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici