Sonda Phoenix a început să exploreze solul marţian

Sonda americană Phoenix, care a ajuns în regiunea arctică a planetei Marte pe 25 mai, a început să exploreze solul, sâmbătă, pentru a preleva eşantioane şi a detecta gheaţă, a anunţat NASA.

80 afișări
Imaginea articolului Sonda Phoenix a început să exploreze solul marţian

Sonda Phoenix a început să exploreze solul marţian (Imagine: Mediafax Foto)

Atingând solul marţian, braţul robotizat al sondei Phoenix a lăsat în regiune o urmă care seamănă cu amprenta unei labe de picior uriaşă, din acest motiv fiind supranumit "Yeti" de agenţia spaţială americană, se indică într-un comunicat.

Acest prim contact cu solul lui Marte "permite utilizarea braţului robotizat cu precizie. Avem condiţii bune pentru a colecta eşantioane şi a le transfera", este de părere David Spencer, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, situat în Pasadena, California.

Imaginile realizate cu ajutorul camerei instalate pe braţul robotizat sugerează că sub sonda Phoenix ar putea exista gheaţă.

"Ceea ce vedem pe imagini sugerează că ar putea fi vorba despre gheaţă şi credem că vedem acelaşi lucru şi în zona de excavare", subliniază comunicatul.

Braţul robotizat al lui ceste format din patru articulaţii. Cele de la umăr permit mişcări laterale şi verticale ale braţului, în timp ce cele din zona pumnului asigură mişcarea unei lopeţi care sapă în sol şi adună mostre.

Este vorba de o primă etapă dintr-o serie de experimente al căror obiectiv este să preleveze eşantioane de sol şi de gheaţă din permafrostul arctic marţian, care apoi vor fi studiate pe Terra. Explorarea fără precedent poate permite descoperirea unor indicii de viaţă primitivă în trecutul planetei roşii.

Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă. Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.

Anterior, sonda americană Mars Odyssey a detectat în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă. Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indicii ale prezenţei apei în trecutul planetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici